ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στα ύψη οι τιμές των χριστουγεννιάτικων δέντρων - Φθηνότερα και λιγότερα τα δώρα φέτος

Στα ύψη οι τιμές των Χριστουγεννιάτικων δέντρων
Στα ύψη οι τιμές των Χριστουγεννιάτικων δέντρων
ΑΡ

Χριστούγεννα: Ανεβαίνει το κόστος των δέντρων, ενώ οι Αμερικανοί λένε ότι ο πληθωρισμός θα τους κάνει να αγοράσουν λιγότερα δώρα για τις γιορτές φέτος.

Το κόστος του χριστουγεννιάτικου δέντρου θα πλήξει το πορτοφόλι των καταναλωτών φέτος σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Χριστουγεννιάτικων Δέντρων (American Christmas Tree Association, ΑCTA). Η μέση τιμή ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου αυξήθηκε κατά 10% από πέρυσι, με τους αγοραστές πιθανότατα να ξοδεύουν τη φετινή εορταστική περίοδο μεταξύ 80 και 100 δολαρίων για το σήμα κατατεθέν των διακοπών τους φέτος.

Ακόμα κι αν επιλέξουν ένα τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο, πιθανότατα θα δουν τον αντίκτυπο στο πορτοφόλι τους, με τις τιμές να ξεκινούν απο τα 85 δολάρια και να φθάνουν μέχρι τα 1000 και πλέον δολάρια. Το ακριβές κόστος ποικίλλει ανάλογα με τον παραγωγό, τον πωλητή λιανικής, το μέγεθος και το σχήμα του δέντρου.

Η Αμερικανική Ένωση Χριστουγεννιάτικων Δέντρων διαπίστωσε ότι το 78% των καταναλωτών ανησυχεί για τον πληθωρισμό φέτος. Ωστόσο, αυτό δεν πρόκειται να εμποδίσει τους Αμερικανούς να απολαύσουν τις διακοπές τους, με το 94% των ερωτηθέντων να λέει οτι θα συνεχίσει να έχει τουλάχιστον ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι του φέτος και το 77% να επενδύει σε τεχνητό δέντρο.

Ο λόγος για την αύξηση των τιμών οφείλεται στις αυξήσεις κόστους των ίδιων των προμηθευτών χριστουγεννιάτικων δέντρων. Σχεδόν όλοι οι καλλιεργητές που συμμετείχαν στην έρευνα του Real Christmas Tree Board δήλωσαν ότι το κόστος αυξήθηκε φέτος σε σύγκριση με πέρυσι.

«Πάντα συνιστούμε στους καταναλωτές να ψωνίζουν νωρίς για να προλάβουν τις γιορτές και να βρουν τη διακόσμηση, τον τύπο και το στυλ του χριστουγεννιάτικου δέντρου που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους», δήλωσε ο Jami Warner, Εκτελεστικός Διευθυντής της ACTA. «Φέτος, βλέπουμε πολλούς καταναλωτές, ειδικά εκείνους που ανησυχούν για τον πληθωρισμό, να αγοράζουν τη διακόσμησή τους πολύ πριν από τις τυπικές περιόδους αγορών του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου».

Τα δυσβάσταχτα έξοδα των Χριστουγέννων

Οι τιμές των δέντρων ανεβαίνουν καθώς οι Αμερικανοί προετοιμάζονται για μεγάλα έξοδα εν όψει της εορταστικής περιόδου. Σε μια έρευνα από τη Bank of Montreal, το 74% των Αμερικανών είπε ότι ο πληθωρισμός θα τους κάνει να αγοράσουν λιγότερα δώρα για τις γιορτές φέτος. Σχεδόν δύο στους πέντε Αμερικανούς δήλωσαν ότι θα αγόραζαν επίσης φθηνότερα δώρα, με το 26% να περιορίζει και τις λίστες δώρων των γιορτών. Περισσότεροι από τους μισούς, το 55% είπαν ότι θα αναλάμβαναν χρέη για να καλύψουν τις αγορές των γιορτών.

«Οι Αμερικανοί παρασύρονται από το εορταστικό πνεύμα, τα φώτα που αναβοσβήνουν και την υπόσχεση για χαρούμενες γιορτές και, δυστυχώς, αποτυγχάνουν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αντισταθούν στον πειρασμό να ξοδέψουν υπερβολικά χρήματα», λέει ο Κιμ Σκάουλερ, οικονομικός αναλυτής και συγγραφέας του βιβλίου How Money Works for Women, είπε στο Newsweek.

Αυτή η υπερβολική δαπάνη μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες επιπτώσεις στα προσωπικά οικονομικά, είπε, σημειώνοντας ότι οι αγοραστές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά τον Δεκέμβριο. «Πολλοί άνθρωποι υποκύπτουν στην πίεση να αγοράζουν ακριβά δώρα ή να φιλοξενούν περίτεχνες συγκεντρώσεις, με αποτέλεσμα να βρίσκονται θαμμένοι κάτω από ένα βουνό χρέους τον Ιανουάριο»,τόνισε.

«Όταν δεν μπορούν να καλύψουν αυτές τις δαπάνες, οι χρεώσεις τόκων θα τους καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο, διαρκώντας μήνες και ακόμη και χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις. Το άγχος του χρέους μπορεί να ρίξει σκιά στις χαρούμενες αναμνήσεις» σημείωσε, συστήνοντας στους καταναλωτές να θέτουν συγκεκριμένες προσδοκίες για τους εαυτούς τους και τους άλλους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει οτι πρέπει να περιορίσουν τα ακριβά δώρα και τα τρόφιμα.

Πηγή: Newsweek