ΚΟΣΜΟΣ

Ακρυλαμίδιο σε τρόφιμα: Πατατάκια η κύρια πηγή έκθεσης των καταναλωτών στην χημική ουσία

Ακρυλαμίδιο σε τρόφιμα: Πατατάκια η κύρια πηγή έκθεσης των καταναλωτών στην χημική ουσία

Σύμφωνα με τη μελέτη τα προϊόντα με βάση την πατάτα και ο καφές βρέθηκαν να είναι οι κύριες πηγές έκθεσης σε ακρυλαμίδιο

Την παρουσία ακρυλαμιδίου (ΑΑ) ανακάλυψαν το 2002, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης σε επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το sciencedirect το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται φυσικά, σε αμυλούχα προϊόντα διατροφής κατά την έκθεσή τους σε υψηλή θερμοκρασία, όπως συμβαίνει κατά το τηγάνισμα, το ψήσιμο, το καβούρδισμα καθώς και τη βιομηχανική επεξεργασία τροφίμων (στα στάδια που περιλαμβάνει θέρμανση σε υψηλή θερμοκρασία).

Αυτή η ουσία έχει ταξινομηθεί ως «πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο» από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο. Ως απάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει συστάσεις και καθοδήγηση προς τη βιομηχανία τροφίμων για την προώθηση καλών πρακτικών παραγωγής για την ελαχιστοποίηση του σχηματισμού ΑΑ. Αυτές οι προσπάθειες έθεσαν τα θεμέλια για τα ολοκληρωμένα μέτρα στον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/2158.

Εντός του 2023 αναμενόταν να αυστηροποιηθεί με αναπροσαρμογή των κριτηρίων αναφοράς, νέα μέγιστα επίπεδα, νέα προϊόντα προς παρακολούθηση καθώς και αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει θεσμοθετηθεί νέος κανονισμός.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη τα προϊόντα με βάση την πατάτα και ο καφές βρέθηκαν να είναι οι κύριες πηγές έκθεσης σε ΑΑ. Πιο συγκεκριμένα τα μέσα επίπεδα ΑΑ που μετρήθηκαν σε αυτή τη μελέτη είναι γενικά χαμηλότερα από εκείνα που αναφέρονται στη γνώμη της EFSA, εκτός από την κατηγορία «Πατατάκια και σνακ πατάτας» που έχουν σημαντικά υψηλότερες τιμές: 35% υψηλότερες από την ΕΚ και 70% υψηλότερες από την FA.

Η συγκεκριμένη σύγκριση με τα δεδομένα της ΕΕ για τον «Ψητό καφέ (ξηρός)» και τα «Μπισκότα και γκοφρέτες» παρουσιάζουν αύξηση 11% και 9% αντίστοιχα. Ωστόσο, η διάμεση τιμή για τις «επεξεργασμένες παιδικές τροφές με βάση τα δημητριακά» είναι σημαντικά χαμηλότερη τόσο από την τιμή EC (−80%) όσο και από την τιμή FA (−82%).

Αυτή η παρακολούθηση επιβεβαιώνει την ευρεία παρουσία ΑΑ σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων διατροφής, αλλά καταδεικνύει επίσης τη χρησιμότητα των μέτρων ελέγχου και μετριασμού που προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και εφαρμόζονται από τους κατασκευαστές τροφίμων στην επεξεργασία των προϊόντων τους και τονίζει την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση και επιβολή.

Διαβάστε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ