ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Διάσωση 244 μεταναστών στα ανοιχτά της Λιβύης

Ιταλία: Διάσωση 244 μεταναστών στα ανοιχτά της Λιβύης
AP, φωτογραφία αρχείου.

Διάσωση 244 μεταναστών που διέτρεχαν κίνδυνο, στα ανοιχτά της Λιβύης.

Το πλοίο – ασθενοφόρο Ocean Viking, το οποίο ναυλώνει η ανθρωπιστική οργάνωση SOS Méditerranée, διέσωσε 244 μετανάστες που διέτρεχαν κίνδυνο στα ανοιχτά της Λιβύης, σε τρεις επιχειρήσεις διάσωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που εδρεύει στη Μασσαλία.

Περίπου στη 01:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης (27/12), το Ocean Viking έλαβε κλήση για βοήθεια από ένα ξύλινο, υπερφορτωμένο σκάφος, στο οποίο επέβαιναν δεκάδες άνθρωποι, χωρίς να διαθέτουν σωστικά μέσα.

Οι ακτιβιστές έριξαν στο νερό τρεις πλαστικές λέμβους για να βοηθήσουν τους 122 επιβάτες, μεταξύ των οποίων ήταν και οκτώ ασυνόδευτοι ανήλικοι. Τότε, επικοινώνησε μαζί τους ένα λιβυκό σκάφος περιπολίας που βρισκόταν κοντά στο ξύλινο πλοιάριο και τούς ζήτησε να διασώσουν τους μετανάστες.

Ύστερα από την πρώτη διάσωση, οι ιταλικές αρχές όρισαν ως «ασφαλές» λιμάνι αποβίβασης το Μπάρι. Καθώς το Ocean Viking κατευθυνόταν προς τα βόρεια, εντόπισε ένα άλλο ξύλινο σκάφος, επίσης υπερφορτωμένο. Με τη βοήθεια των ιταλικών αρχών, το πλήρωμα διέσωσε 106 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων οκτώ γυναίκες (οι δύο ήταν έγκυες) και τέσσερα παιδιά.

Η επιχείρηση ήταν ακόμη σε εξέλιξη όταν ένα άλλο πλοιάριο εντοπίσθηκε σε απόσταση 26 χιλιομέτρων από το Ocean Viking. Η SOS Méditerranée διέσωσε, έτσι, άλλους 16 ανθρώπους.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση έχει διασώσει περισσότερους από 39.000 ανθρώπους στη Μεσόγειο, από το 2016. Από τον Ιανουάριο έως σήμερα, 2.678 μετανάστες αγνοούνται αφού επιχείρησαν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο με σκοπό να φθάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.