ΚΟΣΜΟΣ

Ζώνη Σένγκεν: Ρουμάνοι και Βούλγαροι χωρίς διαβατήριο στην ΕΕ από τα τέλη Μαρτίου 2024

Ζώνη Σένγκεν: Ρουμάνοι και Βούλγαροι χωρίς διαβατήριο στην ΕΕ από τα τέλη Μαρτίου 2024
Aρχείο AP

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεκτείνει τη ζώνη ταξιδιών της ΕΕ χωρίς διαβατήρια, (Σένγκεν), σε 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ

Σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ένταξης στη ζώνη Σένγκεν θα βρίσκονται από τα τέλη Μαρτίου οι πολίτες της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, οι οποίοι δεν θα χρειάζονται διαβατήριο για να ταξιδέψουν αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, καθώς και στη Νορβηγία και την Ελβετία, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τα χερσαία ταξίδια τους.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεκτείνει τη ζώνη ταξιδιών της ΕΕ χωρίς διαβατήρια, που ονομάζεται χώρος Σένγκεν, σε 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ. Ο χώρος Σένγκεν περιλαμβάνει επίσης τη Νορβηγία και την Ελβετία, οι οποίες δεν είναι μέλη της ΕΕ, αλλά δεν περιλαμβάνουν τα μέλη της ΕΕ την Ιρλανδία και την Κύπρο, όπου οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να έχουν ακόμη διαβατήριο για να εισέλθουν σε αυτές.

Οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν ελέγχους διαβατηρίων όταν περνούν τα χερσαία σύνορα με τους γείτονές τους στην ΕΕ, αν και οι συνομιλίες για την άρση τους θα συνεχιστούν επίσης το 2024 και θα ληφθεί απόφαση για αυτό "εντός εύλογου χρονικού πλαισίου", αναφέρεται σε δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.