ΚΟΣΜΟΣ

Φονική κακοκαιρία στο Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 60 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Φονική κακοκαιρία στο Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 60 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Δεκάδες άνθρωποι έχoυν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες στο Αφγανιστάν εν μέσω χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεων

Τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες στο Αφγανιστάν εν μέσω χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Διαχείρισης καταστροφών.

«Οι πρώτες πληροφορίες από τις επαρχίες κάνουν λόγο για 60 νεκρούς και 23 τραυματίες λόγω των χιονοπτώσεων και των βροχοπτώσεων από τις 20 Φεβρουαρίου», ανέφερε σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Τζανάν Σαγιέκ.

Τουλάχιστον 1.645 σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές σε όλη τη χώρα και σχεδόν 178.000 ζώα χάθηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο. Το τέλος του χειμώνα είναι παραδοσιακά μια περίοδος με φονικές κακοκαιρίες στο Αφγανιστάν. Έτσι στην επαρχία Χεράτ, στα δυτικά, σημειώθηκαν ξαφνικά πλημμυρικά φαινόμενα ύστερα από ισχυρές βροχοπτώσεις από το βράδυ της Δευτέρας.

Πέντε μέλη της ίδιας οικογένειας έχασαν χθες τη ζωή τους και δύο τραυματίστηκαν όταν κατάρρευσε η σκεπή του σπιτιού τους λόγω των βροχοπτώσεων στην πρωτεύουσα Χεράτ, ανακοίνωσε στον Τύπο ο Αμπντούλ Ζαχέρ Νουρζάι, από την Υπηρεσία διαχείρισης φυσικών καταστροφών.

Περίπου 250 σπίτια καταστράφηκαν στο κέντρο της Χεράτ και σε άλλα σημεία της επαρχίας, ενώ μεγάλες εκτάσεις αγροτικής γης πλημμύρισαν, πρόσθεσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για προσωρινά στοιχεία. Ο Νουρζάι διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμα καταστεί δυνατή η διανομή βοήθειας έκτακτης ανάγκης στις πληγείσες περιοχές, αλλά αυτό αναμένεται αύριο.

Όπως τόσα άλλα σπίτια, αυτό στο οποίο σκοτώθηκε η οικογένεια είχε υποστεί ζημιές από τους σεισμούς που στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 1.000 ανθρώπους στην επαρχία Χεράτ στις αρχές Οκτωβρίου, δήλωσε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νακιμπουλάχ, ιμάμης σε τέμενος της Χεράτ. Τρεις διαδοχικοί σεισμοί κατέστρεψαν ή κατέστησαν ακατοίκητα 31.000 σπίτια στην επαρχία αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ