ΚΟΣΜΟΣ

Βλαντίμιρ Πούτιν: «Η Ρωσία δεν εκφοβίζεται» - Ποιοι ηγέτες τον συνεχάρησαν για την επανεκλογή του

Βλαντίμιρ Πούτιν: «Η Ρωσία δεν εκφοβίζεται» - Ποιοι ηγέτες τον συνεχάρησαν για την επανεκλογή του
AP/Φωτογραφία αρχείου

Ο πρόεδρος Πούτιν θα βρίσκεται για άλλα έξι χρόνια στο Κρεμλίνο μετά την πανηγυρική εκλογή του με ποσοστό πάνω από 87% 

Μία νέα προεδρική θητεία εξασφάλισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκεντρώνοντας πάνω από το 87% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας την Κυριακή 17 Μαρτίου.

Από τους πρώτους αρχηγούς κρατών που έσπευσε να συγχαρεί τον Πούτιν για την επανεκλογή του ήταν ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμμαχος και φίλος του Ρώσου προέδρου.

Συγχαρητήρια απέστειλαν και οι ηγέτες της Βενεζουέλας, της Κούβας, της Βολιβίας και της Νικαράγουας, ενώ σήμερα και η Κίνα συνεχάρη τον Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη νίκη στις προεδρικές εκλογές, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «θα συνεχίσουν να προοδεύουν» τα επόμενα χρόνια.

«Η Κίνα εκφράζει τα συγχαρητήριά της», δήλωσε στον Τύπο ο Λιν Τζιάν, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι, υπό τη στρατηγική ηγεσία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του προέδρου Πούτιν, οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας θα συνεχίσουν να προοδεύουν».

«Η Ρωσία δεν εκφοβίζεται»

Ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος θα βρίσκεται για άλλα έξι χρόνια στο Κρεμλίνο, χωρίς αντιπολίτευση, σύμφωνα με τα ως τώρα αποτελέσματα των εκλογών, μετά τη νίκη του σκιαγράφησε το πορτρέτο μίας Ρωσίας που «δυναμώνει» η νίκη του και δεν θα αφεθεί «να εκφοβιστεί» από τους αντιπάλους της.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο την εκλογική επιτροπή, ο ισχυρός άνδρας της Μόσχας, που βρίσκεται στην εξουσία για σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, έλαβε πάνω από το 87% των ψήφων με το 98% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει λάβει ποτέ, έπειτα από μια εκλογική διαδικασία στην οποία η αντιπολίτευση είχε τεθεί στο περιθώριο.

Στο διάγγελμα που απηύθυνε στους Ρώσους μετά την εκλογική νίκη του ο Βλαντίμιρ Πούτιν ευχαρίστησε όσους πήγαν να ψηφίσουν και δημιούργησαν τις συνθήκες ώστε να υπάρξει «εσωτερική πολιτική σταθεροποίηση και ενίσχυση», δυο χρόνια μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία και τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης που ακολούθησαν.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, όπως και όλους τους πολίτες της χώρας, για την υποστήριξή σας και την εμπιστοσύνη σας», δήλωσε μπροστά στην ομάδα που διεξήγαγε την εκστρατεία του, προτού υποσχεθεί πως η Ρωσία θα αντιμετωπίσει όλους τους αντιπάλους της.

«Δεν έχει σημασία ποιος θέλει να μας εκφοβίσει ή σε ποιο σημείο, ποιος θέλει να μας συντρίψει ή σε ποιο σημείο, την θέληση και την συνείδησή μας. Κανείς ποτέ δεν πέτυχε να κάνει κάτι τέτοιο στην ιστορία. Αυτό δεν έχει αποτέλεσμα σήμερα ούτε θα έχει στο μέλλον», είπε ο 71χρονος Ρώσος πρόεδρος.

Αποθέωσε τους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που δεν αποκλείεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του έπειτα από αυτή τη νέα θητεία και να παραμείνει στην εξουσία ως το 2036, αφιέρωσε μέρος της ομιλίας του στους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία, που «διακινδυνεύουν τη ζωή τους» προκειμένου «να προστατεύσουν ιστορικά εδάφη της Ρωσίας».

Έκρινε ακόμη πως τα ρωσικά στρατεύματα, που συνεχίζουν να βρίσκονται στην επίθεση αφότου κυρίευσαν την Αβντιίβκα στα μέσα Φεβρουαρίου, αντιμέτωπα με τις ουκρανικές δυνάμεις που στερούνται προσωπικό και πυρομαχικά, έχουν «την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων» στα μέτωπα.

Οι αρχές δεν επέτρεψαν τη συμμετοχή σε κανέναν πραγματικό αντίπαλο της εξουσίας. Και οι τρεις άλλοι υποψήφιοι που επελέγησαν τηρούσαν τη γραμμή του Κρεμλίνου, για την Ουκρανία και για την καταστολή αποκορύφωμα της οποίας χαρακτηρίστηκε ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι σε φυλακή στην Αρκτική τον Φεβρουάριο.