ΚΟΣΜΟΣ

Κόλαση επί Γης η Αϊτή: Συμμορίες, πτώματα σε αποσύνθεση και χάος - Η «άναρχη δυστοπία του Mad Max»

Χάος στους δρόμους της Αϊτής
Χάος στους δρόμους της Αϊτής
ΑΡ

Πτώματα που σαπίζουν στους δρόμους κάτω από την τροπική ζέστη, συμμορίες που κυβερνούν με τρόμο, απόλυτο χάος και φτώχεια. Πώς η Αϊτή κατέληξε να θυμίζει άνομη δυστοπία από το Mad Max, όπως την παραλλήλισαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ

Οι πολίτες της Αϊτής δεν έχουν πολλά για να πανηγυρίσουν στις καλύτερες στιγμές τους, αλλά πριν από ένα δεκαπενθήμερο, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς ξέσπασαν στους δρόμους ζητωκραυγάζοντας.

Κατά τραγική ειρωνία έγινε για τους πιο μακάβριους λόγους. Δύο ύποπτα μέλη μιας τοπικής εγκληματικής συμμορίας που τρομοκρατούσε τη γειτονιά του Petion-Ville είχαν συλληφθεί από τις πολιτοφυλακές και τα ματωμένα πτώματα τους σύρονταν σε έναν δρόμο για να λιντσαριστούν. Είχαν σκοτωθεί από πυρά λίγα λεπτά νωρίτερα σε συμπλοκή με την αστυνομία.

Όπως επιβεβαίωσε το συγκλονιστικό βίντεο του περιστατικού, σε έναν από αυτούς -ο αρχηγός της συμμορίας, γνωστός ως Makandal -είχαν ήδη κόψει τα χέρια. Ενθουσιώδη παιδιά ανακατεύτηκαν με άντρες που κρατούσαν ματσέτες στο πλήθος που συνόδευε τη ζοφερή πομπή, καθώς ο κόσμος φώναζε «Ζήτω η αστυνομία!». Τα σώματα των δύο ανδρών πυρπολήθηκαν λίγα λεπτά αργότερα με κραυγές «Όλε, ολέ, ολέ!» από περαστικούς.

Ήταν μια αιματηρή υπενθύμιση στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται τώρα μεταξύ αντιμαχόμενων συμμοριών από τη μια πλευρά και αστυνομίας και πολιτοφυλακών από την άλλη σε αυτή την αιώνια δοκιμαζόμενη χώρα της Καραϊβικής. Είναι τέτοια η αναρχία και το μακελειό που έχει κατακλύσει αυτήν την φτωχή και καταρρέουσα γη που ένα τρομοκρατημένο στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών τη συνέκρινε με σκηνή από τη δυστοπική ταινία Mad Max.

Ο αρχηγός συμμορίας Makandal και ο συνεργάτης του είχαν δικαιωθεί από ένα νέο κίνημα πολιτών που ονομάζεται Bwa Kale. Η κατάσταση είναι τόσο απελπιστική που ορισμένοι χαιρετίζουν αυτή την τρομακτική εξέλιξη ως τη μόνη λύση για τις βαριά οπλισμένοι συμμορίες που ελέγχουν τώρα περίπου το 80% του κεφαλαίου.

H φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου

Η αστυνομία, υποστελεχωμένη και ανεπαρκής, συνεννοείται ανοιχτά με τις πολιτοφυλακές. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αντιμετωπίσει τις συμμορίες μαζί σε κοινές επιχειρήσεις στις οποίες οι λεγόμενες «ταξιαρχίες αυτοάμυνας» μερικές φορές οπλίζονται μόνο με μαχαίρια, σφυριά και ακόμη και με γυμνά χέρια. Μερικές φορές, τοποθετούν οδοφράγματα, ώστε να μπορούν να αναζητηθούν δρόμοι και σπίτια για μέλη συμμοριών. Εάν οι άνδρες κριθούν ως μέλη, καίγονται, μερικές φορές ζωντανοί.

Οι επικριτές αποδοκιμάζουν τις δολοφονίες από μέλη της Bwa Kale -οι οποίες έχουν αφήσει απανθρακωμένα τμήματα εδάφους σε όλη την πόλη - λέγοντας ότι αθώοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και αυτό είναι απλώς μια άλλη μορφή πολέμου συμμοριών που θα πυροδοτήσει ακόμη χειρότερη βία.

Η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, είναι εδώ και καιρό δυσλειτουργική και μαστίζεται από βία. Η πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς - το επίκεντρο των μαχών - δεν έχει ακόμη συνέλθει από τον σεισμό του 2010 που σκότωσε περισσότερους από 220.000 ανθρώπους.

Τώρα, με την πρωτεύουσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και υπό μια νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, η πόλη είναι για άλλη μια φορά γεμάτη με πτώματα που αποσυντίθενται στην τροπική ζέστη. Οι περαστικοί σταματούν μόνο αρκετή ώρα στους επικίνδυνους δρόμους για να καλύψουν τα αιματοβαμμένα λείψανα με πανιά και χαρτόκουτα - για να γλιτώσουν τα παιδιά από το φρικιαστικό θέαμα.

Όπλα και δεισιδαιμονίες βουντού

Οι συμμορίες είναι μια παλιά απειλή στην Αϊτή. Χιλιάδες μέλη τους — πολλά ακόμη στην εφηβεία τους — περιφέρονται στους δρόμους, μερικά με ένα κόκκινο πανί τυλιγμένο γύρω από τα όπλα τους, ακολουθώντας μια δεισιδαιμονία βουντού ότι το χρώμα θα τους προστατεύει από τις σφαίρες. Συχνά είναι τόσο φτωχοί όσο και ο υπόλοιπος πληθυσμός, αλλά τα όπλα τους - επιθετικά όπλα, τουφέκια υψηλής ισχύος, κυνηγετικά όπλα και πιστόλια - όλα φαίνονται ολοκαίνουργια.

Τα περισσότερα από αυτά έχουν αγοραστεί από τις ΗΠΑ και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν λαθραία στην Αϊτή με πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Το 2022, οι αξιωματούχοι της Αϊτής βρήκαν όπλα κρυμμένα σε ένα φορτίο που πήγαινε από τη Φλόριντα σε μια τοπική επισκοπική εκκλησία

Τα σχολεία και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστά λόγω του φόβου διασταυρούμενων πυρών ή εκβιασμού και πολλοί άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα σπίτια τους από τις μάχες. Όμως, ακόμη και εκεί δεν είναι ασφαλείς, καθώς οι συμμορίες εισβάλλουν, κάνοντας λεηλασίες και βιάζοντας γυναίκες.

Ο ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη βία συμμοριών μέχρι στιγμής φέτος, σε αυτό που αποκάλεσε «κατακλυσμιαία κατάσταση» στην οποία οι κρατικοί θεσμοί της χώρας βρίσκονται «στο χείλος της κατάρρευσης». Ο εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών William O'Neill είπε ότι οι Αϊτινοί είναι παγιδευμένοι σε μια «ανοιχτή φυλακή», αποκομμένοι από τον κόσμο.

Το να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να πάνε στην αγορά «είναι μια απειλητική για τη ζωή τους κατάσταση», ενώ η αστυνομία μπορεί να μην είναι σε θέση να αντισταθεί στις συμμορίες για πολύ ακόμη, πρόσθεσε. Οι συμμορίες αποκλείουν όλους τους δρόμους προς την πόλη, καθώς και το λιμάνι, το οποίο έχει διακόψει τον ανεφοδιασμό. Τα καταστήματα ξεμένουν από τρόφιμα, τα πρατήρια καυσίμων από καύσιμα, οι τράπεζες δεν έχουν χρήματα και τα νοσοκομεία έχουν πλέον χαμηλά αποθέματα αίματος.

300 συμμορίες με 7.200 μέλη

Οι ένοπλες συμμορίες διαδραμάτισαν βάναυσο ρόλο στην πολιτική της Αϊτής από την 29χρονη δικτατορία του διαβόητου «Papa Doc» Francois Duvalier και του γιου του, Jean Claude, ή «Baby Doc», που χρησιμοποίησαν την παραστρατιωτική αστυνομία Tonton Macoute που σκότωνε αδιακρίτως.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περισσότερες από 300 συμμορίες με συνολικά 7.200 μέλη έχουν πλέον παραμερίσει τους συνηθισμένους ανταγωνισμούς τους για να ενωθούν ενάντια στον κοινό εχθρό των δυνάμεων του νόμου και της τάξης που συρρικνώνονται. Η αστυνομική δύναμη της Αϊτής ανέρχεται σε μόλις 9.000 άτομα για να εξυπηρετήσει μια χώρα 11 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το πρόσφατο μακελειό σημειώθηκε αφότου ο πολιορκημένος πρωθυπουργός της, Άριελ Χένρι, πέταξε στην Κένυα για να πείσει την αφρικανική χώρα να επιταχύνει τη δωρεά 1.000 αστυνομικών που εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ για να βοηθήσει στην τάξη στην Αϊτή.

Οι συμμορίες εκμεταλλεύτηκαν την απουσία του για να συνεχίσουν την έξαρση, εισέβαλαν σε δύο από τις μεγαλύτερες φυλακές της Αϊτής και απελευθέρωσαν περισσότερους από 4.000 κρατούμενους, έκαψαν κυβερνητικά κτίρια και επιτέθηκαν σε δώδεκα αστυνομικά τμήματα σε μια συντονισμένη απεργία. Επιτέθηκαν ακόμη και στο αεροδρόμιο, αφήνοντας το κτήριο σφραγισμένο με τρύπες από σφαίρες.

Εκατοντάδες χιλιάδες Αϊτινοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν πού να πάνε. Το αεροδρόμιο και το λιμάνι είναι κλειστά και η μόνη εναλλακτική είναι ένα επικίνδυνο ταξίδι στους δρόμους όπου περιπολούν οι συμμορίες μέχρι τα σύνορα με τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Τι θα ακολουθήσει λοιπόν για την Αϊτή; Το ποιος θα ηγηθεί τελικά αυτού του καταβεβλημένου έθνους παραμένει άγνωστο. Ορισμένοι ωστόσο δείχνουν ακόμη και τον λεγόμενο «Barbecue» Cherizier. Πριν από τέσσερα χρόνια, δεσμεύτηκε να σαρώσει τις πολιτικές ελίτ της Αϊτής με μια «ένοπλη επανάσταση», υποσχόμενος: «Θα βάλουμε όπλα στα χέρια κάθε παιδιού, αν χρειαστεί».

Χαρισματικός όσο και αδίστακτος, ανακοίνωσε τον σχηματισμό του συνασπισμού του στο YouTube. Επιμένει ότι το παρατσούκλι του, προέρχεται από το διάσημο ψητό κοτόπουλο της μητέρας του — όχι από την προδιάθεσή του να βάζει φωτιά στα σπίτια των εχθρών του με αυτούς μέσα, όπως φημολογείται.

Παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως σωτήρα της Αϊτής, είναι κάτι σαν φιγούρα του «Ρομπέν των Δασών» παρά το γεγονός ότι επικαλείται τις κυρώσεις του ΟΗΕ για τις υποτιθέμενες σφαγές κατοίκων των παραγκουπόλεων από τη συμμορία του και τον οικονομικό εκβιασμό που έχει συντρίψει την εύθραυστη οικονομία της χώρας.

Θέλει εκλογές, αλλά πολλοί υποπτεύονται ότι ο υποψήφιος πρόεδρος που έχει στο μυαλό του δεν είναι άλλος από τον εαυτό του. Ακόμη και για τους Αϊτινούς που αγωνίζονται απλώς να παραμείνουν ζωντανοί, αυτή πρέπει να είναι μια απογοητευτική σκέψη.