ΚΟΣΜΟΣ

Το ζεύγος Κλούνεϊ στέλνει «στο σκαμνί» του ΔΠΔ Νετανιάχου, Χαμάς - Ο ρόλος της λαμπερής δικηγόρου

H Αμάλ και ο Τζορτζ Κλούνεϊ
H Αμάλ και ο Τζορτζ Κλούνεϊ
ΑΡ

Η Αμάλ Aλαμουντίν Κλούνεϊ βοήθησε να πειστούν οι εισαγγελείς του ΔΠΔ να εκδώσουν ένταλμα σύλληψης για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τους ηγέτες της Χαμάς

Η Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να πείσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τους ηγέτες της Χαμάς ως ύποπτους για εγκλήματα πολέμου στο Ισραήλ και τη Γάζα.

Η Κλούνεϊ ανακοίνωσε στον ιστότοπο του Ιδρύματος Κλούνεϊ για τη Δικαιοσύνη τη Δευτέρα ότι το ΔΠΔ της ζήτησε να συμμετάσχει σε μια ομάδα διεθνών νομικών εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση αποδεικτικών στοιχείων για ύποπτα εγκλήματα πολέμου. Μετά από εκτενή νομική αναθεώρηση, η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα ότι το ΔΠΔ έχει δικαιοδοσία για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, καλώντας τόσο τη Χαμάς όσο και τους Ισραηλινούς ηγέτες να λογοδοτήσουν.

«Συμπεραίνουμε ομόφωνα ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι οι ηγέτες της Χαμάς Γιάχια Σινουάρ, Μοχάμεντ Ντείφ και Ισμαήλ Χανίγιε έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της ομηρίας, της δολοφονίας και των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας», έγραψε η Κλούνεϊ για την αποφασιστικότητα της επιτροπής.

Η ισραηλινή ηγεσία δεν ξέφυγε από τις συστάσεις της επιτροπής, η οποία ξεχώρισε τόσο τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και τον σκληροπυρηνικό υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γίοαβ Γκάλαντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας συμπεριλαμβανομένης της «ασιτίας ως μεθόδου πολέμου, δολοφονίας, δίωξης και εξόντωσης».

Η Κλούνεϊ, 46 ετών, μια καταξιωμέν Βρετανολιβανέζα δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ίδρυσε το Ίδρυμα Κλούνεϊ για τη Δικαιοσύνη μαζί με τον σύζυγό της, τον βραβευμένο με Όσκαρ ηθοποιό Τζορτζ Κλούνεϊ. Μαζί με τον Κλούνεϊ στο πάνελ ήταν μια σειρά διεθνών νομικών εμπειρογνωμόνων και ακαδημαϊκών συμβούλων στο διεθνές δίκαιο,το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές ποινικό δίκαιο. Δύο μέλη ήταν πρώην δικαστές σε ποινικά δικαστήρια της Χάγης.

Η Κλούνεϊ ήταν υπέρμαχος της δίωξης εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, μιλώντας ακόμη και σε επιτροπή του ΟΗΕ τον Απρίλιο του 2022, όταν αποκάλεσε τη κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα «σφαγείο». Ωστόσο, μέχρι τώρα είχε δεχθεί επικρίσεις στο διαδίκτυο για μια σχετική επιφυλακτικότητα σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

«Ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν θα δεχτώ ποτέ ότι η ζωή ενός παιδιού έχει μικρότερη αξία από τη ζωή ενός άλλου. Δεν αποδέχομαι ότι οποιαδήποτε σύγκρουση πρέπει να είναι πέρα από την εμβέλεια του νόμου, ούτε ότι οποιοσδήποτε δράστης πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου. Υποστηρίζω λοιπόν το ιστορικό βήμα που έχει κάνει ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να αποδώσει δικαιοσύνη στα θύματα των φρικαλεοτήτων στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη».