Μπλακ άουτ στην Ισπανία: Υπήρξε προειδοποίηση προ διμήνου για κίνδυνο «σοβαρών» αποσυνδέσεων
Λόγω της υψηλής διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Σοβαρότατα ήταν τα προβλήματα από το μπλακ άουτ στην Ισπανία
Πριν από δύο μήνες, η μητρική εταιρεία Red Eléctrica προειδοποίησε για τον κίνδυνο «σοβαρών» αποσυνδέσεων λόγω της αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σε αυτήν την αποκάλυψη προχώρησε σήμερα η ισπανική El Pais, με αφορμή το μπλακ άουτ που προκάλεσε χάος στη χώρα και στη γειτονική Πορτογαλία.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η διακοπή ρεύματος που συγκλόνισε την ιβηρική χερσόνησο τη Δευτέρα δεν ήταν ένα εντελώς άγνωστο σενάριο για τους ειδικούς του κλάδου, οι οποίοι είχαν ήδη προειδοποιήσει δημόσια για ορισμένους κινδύνους που σχετίζονται με τις πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Πριν από δύο μήνες, στην ετήσια έκθεσή του για το 2024, ο διαχειριστής του συστήματος, Red Eléctrica, προειδοποίησε τους επενδυτές του για τον υποθετικό κίνδυνο «διακοπών παραγωγής» που θα μπορούσαν να είναι «σοβαρές» και θα επηρέαζαν σημαντικά την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της υψηλής διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ανέφερε επίσης τον αντίκτυπο αυτού του γεγονότος «έμμεσα» στη φήμη της εταιρείας.
Η Redeia, η μητρική εταιρεία της Red Eléctrica, εξέδωσε στη συνέχεια προειδοποιήσεις ότι ο συνδυασμός δύο διαδικασιών, που οφείλεται στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος:
-αφενός, η εταιρεία επικαλέστηκε την αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με μικρές εγκαταστάσεις (όπως αυτές για ιδιοκατανάλωση) και χαμηλότερη ικανότητα προσαρμογής στις διαταραχές.
-η άλλη αναφερόταν στο κλείσιμο συμβατικών μονάδων παραγωγής ενέργειας — άνθρακα, συνδυασμένου κύκλου (μονάδες φυσικού αερίου) και πυρηνικής ενέργειας — γεγονός που συνεπάγεται μειωμένη ανθεκτικότητα του συστήματος έναντι απρόβλεπτων εξάρσεων.
Η εταιρεία εντόπισε τον κίνδυνο
Η εταιρεία υπό την προεδρία της Beatriz Corredor, η οποία παρουσίασε την ετήσια έκθεσή της στα τέλη Φεβρουαρίου, εντόπισε τον κίνδυνο οι μικρές γεννήτριες ή οι εγκαταστάσεις αυτοκατανάλωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να δυσκολευτούν «βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα» να διατηρήσουν «επαρκή ανταπόκριση» σε περίπτωση διαταραχών.
Επιπλέον, η αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υποδηλώνει «μεγαλύτερη αβεβαιότητα» που σχετίζεται με την πρόβλεψη παραγωγής, καθώς βασίζεται σε μικρές εγκαταστάσεις ιδιοκατανάλωσης. Αυτό το μοντέλο θα συνεπαγόταν, σύμφωνα με την εταιρεία, «κίνδυνο για την ασφαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος».
Εκτός από την υψηλή διείσδυση πηγών ενέργειας όπως η φωτοβολταϊκή και η αιολική ενέργεια, υπάρχει επίσης το «κλείσιμο συμβατικών μονάδων παραγωγής» ως αποτέλεσμα των κανονιστικών απαιτήσεων. Η χαμηλότερη χωρητικότητα αυτών των παλαιότερων μονάδων συνεπάγεται «μείωση της σταθερής ισχύος και της ισορροπίας των δυνατοτήτων του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και της ισχύος και της αδράνειάς του», προειδοποίησε ο Redeia.
Αύξηση στο ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών
Σύμφωνα με την Red Eléctrica, το 2024, το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας (το οποίο περιλαμβάνει, εκτός από την αιολική και φωτοβολταϊκή, την υδροηλεκτρική παραγωγή) αυξήθηκε στο 56,8% της συνολικής ζήτησης, ποσοστό που ήταν 10% μεγαλύτερο από το προηγούμενο έτος. Η πυρηνική ενέργεια αντιπροσώπευε το 20% και ο συνδυασμένος κύκλος (σταθμοί παραγωγής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο) το 13%.
Τουλάχιστον πέντε νεκροί από αιτίες που σχετίζονται με τη διακοπή ρεύματος
Στο μεταξύ σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία τουλάχιστον πέντε είναι οι νεκροί από αιτίες που σχετίζονται με τη διακοπή ρεύματος.
Τρία μέλη μιας οικογένειας πέθαναν λόγω δυσλειτουργίας γεννήτριας στο Ουρένσε. Στη Μαδρίτη, μια γυναίκα πέθανε σε πυρκαγιά και στη Βαλένθια μια άλλη γυναίκα, η οποία εξαρτιόταν από μηχάνημα οξυγόνου άφησε την τελευταία της πνοή.
Κατηγορούν την κυβέρνηση για συγκάλυψη
Οι σοσιαλιστές ηγέτες της Ισπανίας κατηγορούνται για συγκάλυψη, καθώς το φιλόδοξο πλάνο καθαρών εκπομπών «Νet Zero» κατηγορείται για μία...τριτοκοσμική διακοπή ρεύματος που παρέλυσε τη χώρα. Ένα άρθρο γνώμης στην ισπανική εφημερίδα El Español τονίζει ότι «κανείς δεν τολμά να αποκαλύψει τα αίτια της πλήρους συσκότισης στην Ισπανία», με την κυβέρνηση να μην έχει ακόμη δώσει πλήρη εξήγηση για τη διακοπή, η οποία καθήλωσε πτήσεις και προκάλεσε αναστάτωση στις μεγαλουπόλεις.
Το άρθρο επικαλέστηκε την έκθεση που προειδοποιούσε ότι η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η μειωμένη ζήτηση προκαλούν σημαντικές διακυμάνσεις στα επίπεδα τάσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συσκότιση στη χώρα.

O Ισπανός πρωθυπουγός Πέδρο Σάντσες
APΟι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας προειδοποίησαν ότι τα δίκτυα ενδέχεται να έχουν γίνει λιγότερο σταθερά από την ευρεία υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - καθώς το ηλεκτρικό δίκτυο της Ισπανίας λειτούργησε εξ ολοκλήρου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για πρώτη φορά νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Η Ισπανία διατήρησε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Τρίτη και επιστράτευσε χιλιάδες επιπλέον αστυνομικούς για να διατηρήσουν την τάξη και να αποτρέψουν τις λεηλασίες. Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα εφαρμοστεί στις περιοχές που το ζητούν, εν μέσω φόβων ότι το χάος θα μπορούσε να διαρκέσει για μέρες. Εν μέσω της φρενίτιδας, αποκαλύφθηκε ότι μια Βρετανίδα είχε γεννήσει ένα μωρό πρόωρα στον κήπο ενός ξενοδοχείου στην Κόστα ντελ Σολ, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.
«Καλώς ήρθατε στον τρίτο κόσμο του Πέδρο Σάντσες», έγραψε ένας Ισπανός στο διαδίκτυο για το χάος σήμερα το πρωί. Στελέχη της αντιπολίτευσης συμμετείχαν στην κριτική της κυβέρνησης για την έλλειψη διαφάνειας.
Ο Ντέιβιντ Αλαντέτε, ανταποκριτής της ισπανικής εφημερίδας Diario ABC, υποστήριξε ότι «η έλλειψη διαφάνειας της κυβέρνησης σχετικά με το μπλακ άουτ φαίνεται να οφείλεται, πιθανότατα, σε πολιτική σκοπιμότητα». Προειδοποίησε ότι «για χρόνια δίδεται προτεραιότητα στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χωρίς να αντιμετωπίζεται η συντήρηση των υποδομών ή να επιλύονται ζητήματα διασύνδεσης».

Μια οικογένεια τρώει υπό το φως των κεριών κατά τη διάρκεια ενός μπλακάουτ στη Βαρκελώνη, Ισπανία
Associated PressΣτόχος έντονης κριτικής έγινε και ο Σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσες, ο οποίος, «σε μια προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί, επέμεινε ότι η Red Eléctrica είναι ιδιωτική εταιρεία», έκρινε ο Αλαντέτε.
Ο επικεφαλής επιχειρήσεων του μερικώς κρατικού φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι η αστάθεια του δικτύου προκάλεσε τη διάσπαση της διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας Ισπανίας και Γαλλίας μέσω των Πυρηναίων, με αποτέλεσμα τη γενική κατάρρευση του ισπανικού συστήματος.
Ο Σάντσες δήλωσε ότι η χώρα έχασε 15GW παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε πέντε δευτερόλεπτα - που ισοδυναμεί με το 60% της εθνικής ζήτησης - και αργότερα ευχαρίστησε τη Γαλλία και το Μαρόκο που παρείχαν ηλεκτρική ενέργεια στην Ισπανία.
Ενώ η ακριβής αιτία παραμένει ασαφής, η REN, ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου της Πορτογαλίας, δήλωσε ότι πιστεύει ότι ένα «σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο» ήταν πίσω από τις διακοπές ρεύματος.
Η Red Eléctrica ανέφερε ότι μέχρι τις 6 π.μ. τοπική ώρα περισσότερο από το 99% της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας είχε αποκατασταθεί - αλλά οι διακοπές στις μετακινήσεις συνεχίστηκαν αφού οι κάτοικοι και οι τουρίστες είχαν κολλήσει σε σταθμούς και αεροδρόμια σε όλη τη χώρα.
Διαβάστε επίσης