ΚΟΣΜΟΣ

Αυξήθηκε η κατώτατη ηλικία για τις οικιακές βοηθούς

Αυξήθηκε η κατώτατη ηλικία για τις οικιακές βοηθούς

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα αύξησε σήμερα το κατώτατο όριο ηλικίας για τις γυναίκες οικιακές βοηθούς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να εργαστούν έπειτα από μια σειρά διαμαρτυριών μετά την εκτέλεση μιας οικιακής βοηθού στη Σαουδική Αραβία νωρίτερα αυτό τον μήνα, όπως ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος.

Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν τρία διαφορετικά όρια ηλικίας για τις γυναίκες οικιακές βοηθούς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να εργαστούν από το ήδη ισχύον κατώτατο όριο των 18 ετών.

«Κατά συνέπεια, μια οικιακή βοηθός που επιθυμεί να εργαστεί στη Σαουδική Αραβία θα πρέπει να είναι άνω των 25 ετών και να έχει ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για οικιακές βοηθούς», σημείωσε ένας αξιωματούχος της Υπηρεσίας Εργασίας στο Εξωτερικό.

Για εργασία στη Μέση Ανατολή προβλέπεται κατώτατο όριο ηλικίας τα 23 έτη, ενώ για τις υπόλοιπες χώρες το όριο ηλικίας αυξήθηκε στα 21 έτη.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά κινητοποιήσεις ζητώντας να απαγορευθεί να στέλνονται οικιακές βοηθοί για να εργαστούν στη Σαουδική Αραβία.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν αφού ένα 17χρονο κορίτσι που εστάλη το 2007 για να εργαστεί στη Σαουδική Αραβία με πλαστό διαβατήριο κατηγορήθηκε ότι στραγγάλισε ένα βρέφος και εκτελέστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι δικηγόροι της ισχυρίστηκαν ότι το βρέφος πνίγηκε καθώς η νεαρή κοπέλα δεν γνώριζε πώς να το ταΐσει με το μπιμπερό.