ΚΟΣΜΟΣ

ΣΟΚ: Μετά τη δουλειά τον έκλειναν σε κλουβί

ΣΟΚ: Μετά τη δουλειά τον έκλειναν σε κλουβί

Επί έναν χρόνο ένας Κινέζος μάγειρας υποχρεωνόταν να κοιμάται σε ένα κλουβίστο πίσω μέρος ενός εστιατορίου του Άμστερνταμ, όπου εργαζόταν κατά τη διάρκεια της ημέρας κάτω από συνθήκες που δεν απέχουν πολύ από την κατάσταση των σκλάβων.

Ο άτυχος μάγειρας έπεσε θύμα εκμετάλλευσης "με τον χειρότερο τρόπο", διαβεβαίωσαν οι εισαγγελικές αρχές του Άμστερνταμ.

Η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου και άλλα τέσσερα άτομα διώκονται για εμπορία ανθρώπων.

Σύμφωνα με την εισαγγελία "το θύμα εκφοβιζόταν και αναγκαζόταν να εργάζεται κάτω από άθλιες συνθήκες" σε πολλά κινέζικα εστιατόρια του Άμστερνταμ και του Άρνεμ, στα ανατολικά της χώρας. Δεν είχε το δικαίωμα να δει γιατρό και κοιμόταν σε ένα κλουβί στο οποίο είχε εγκατασταθεί ένα σύστημα παρακολούθησης για να τον ελέγχουν. Τον τελευταίο χρόνο ζούσε ουσιαστικά "σε αυτό το βρομερό κλουβί, όπου τον στοίχειωνε η ανάμνηση των χτυπημάτων που είχε δεχτεί".

Ο Κινέζος μάγειρας, το όνομα του οποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, εργαζόταν επί πολλές ώρες, σχεδόν χωρίς μισθό. "Βρισκόταν σε μια ξένη χώρα, χωρίς χρήματα και χωρίς να ξέρει τη γλώσσα. Πρόκειται για ένα θύμα εκμετάλλευσης, έναν απελπισμένο και τρομακτικά μόνο άνδρα", σημείωσε η εισαγγελία.

Οι εισαγγελικές αρχές ζητούν να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 20 μηνών στην ιδιοκτήτρια του εστιατορίου και από 10 έως 15 μήνες στους άλλους κατηγορούμενους.

Με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, η εμπορία ανθρώπων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ολλανδία. Το 2011 καταγράφηκαν 605 κρούσματα. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι γυναίκες τις οποίες οι δράστες εκμεταλλεύονται σεξουαλικά.