ΚΟΣΜΟΣ

DW: Τα κινητά στην υπηρεσία της παρακολούθησης

DW: Τα κινητά στην υπηρεσία της παρακολούθησης

Οι αμερικανικές διωκτικές αρχές έφτασαν στα ίχνη των βομβιστών της Βοστώνης, χάρη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα ήταν αυτό δυνατό και στη Γερμανία; Απαντήσεις από έναν ειδικό.

Έρευνες με τη βοήθεια του facebook αλλά και ερασιτεχνικών φωτογραφιών από κινητά τηλέφωνα περαστικών. Το παράδειγμα της Βοστώνης κατέδειξε ότι οι διωκτικές αρχές έχουν σήμερα πολλά και διαφορετικά μέσα στη διάθεσή τους για τον εντοπισμό υπόπτων. Αποτελεί όμως παράδειγμα προς μίμηση και για τη Γερμανία; Aυτό το ερώτημα θέσαμε στον ειδικό εντεταλμένο του γερμανικού κρατιδίου του Σλέσβιγκ Χόλσταϊν για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, Τίλο Βάιχερτ:

«Οι μέθοδοι αυτοί μπορούν να υιοθετηθούν 100%, εντούτοις το πλαίσιο σε εμάς (στη Γερμανία) είναι τελείως διαφορετικό. Υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για την παρακολούθηση με κάμερες. Δεν επιτρέπεται να υπάρχει έλεγχος στους δημόσιους χώρους για οποιαδήποτε αφορμή. Ωστόσο εκεί όπου συγκεντρώνονται μεγάλες μάζες ανθρώπων, όπου ενδεχομένως να υπάρχουν και μεγάλοι κίνδυνοι, υπάρχει η δυνατότητα για ορισμένες υπηρεσίες να βγάζουν φωτογραφίες».

Ποια είναι όμως τα προτερήματα των βίντεο και φωτογραφιών από κινητά τηλέφωνα σε σχέση με τις συμβατικές κάμερες παρακολούθησης;

«Όσον αφορά τις δυνατότητες εξιχνίασης μιας υπόθεσης δεν υπάρχει καμία διαφορά. Σε κάθε περίπτωση μπορείς να διαπιστώσεις πού και πότε βρέθηκαν άνθρωποι σε ένα συγκεκριμένο σημείο, στη βάση των προσώπων που διακρίνονται αλλά και άλλων χαρακτηριστικών. Οι κάμερες της αστυνομίας ή άλλων μεγάλων υπηρεσιών συνεπάγονται βέβαια μια πιο συστηματική παρακολούθηση, βγάζοντας φωτογραφίες όχι με κάποια συγκεκριμένη αφορμή, αλλά ανεξαρτήτως αφορμής. Μπορεί λοιπόν να υπάρξουν και φωτογραφίες που δεν θα χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά για την παρενόχληση προσώπων ή τον περιορισμό των ελευθεριών τους».

Πόσο βοηθούν πραγματικά οι κάμερες παρακολούθησης;

Στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία όπου γίνεται σε μεγάλο βαθμό παρακολούθηση με κάμερες, η εγκληματικότητα είναι μεγαλύτερη

Γι΄ αυτό το λόγο, όπως επισημαίνει ο ειδικός, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και προσεκτικοί: «Στη Γερμανία υπάρχουν σαφείς κανόνες επ΄ αυτού. Στις ΗΠΑ ουσιαστικά δεν υπάρχουν περιορισμοί με συνέπεια να γίνεται μαζική χρήση της παρακολούθησης με κάμερες. Αυτό όμως δεν οδηγεί απαραίτητα σε ταχύτερους ρυθμούς εξιχνίασης των εγκλημάτων. Αντιθέτως μάλιστα, στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία όπου γίνεται σε μεγάλο βαθμό παρακολούθηση με κάμερες, η εγκληματικότητα είναι μεγαλύτερη».

Σύντομα ο εντοπισμός υπόπτων και καταζητούμενων μπορεί να γίνει ακόμη πιο εύκολος με τη χρήση τρισδιάστατων εικόνων. Πώς ακριβώς λειτουργεί η τεχνολογία αυτή;

«Με κανονικά smartphones και βιντεοκάμερες η τρισδιάστατη λήψη προσώπων δεν είναι ακόμη δυνατή. Γι΄ αυτό το σκοπό απαιτείται μια συντονισμένη λήψη από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Αυτό αφορά την παρακολούθηση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τη δυνατότητα να παρακολουθείς κάποιον με πολλές κάμερες. Στο πεδίο αυτό υπάρχει μια τεράστια τεχνολογική εξέλιξη η οποία συνεπάγεται όμως και τεράστιους κινδύνους για τα ατομικά δικαιώματα».

Ποιες συνέπειες όμως θα μπορούσε να έχει μια πιο διευρυμένη παρακολούθηση με κάμερες ή και λήψεις από κινητά τηλέφωνα;

«Γενικότερα, η λήψη φωτογραφιών σε δημόσιους χώρους αλλάζει τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Όταν ξέρω ότι παρακολουθούμαι, συμπεριφέρομαι διαφορετικά. Οι συνέπειες εξαρτώνται από το χαρακτήρα του καθενός. Ορισμένοι μπορεί να αισθάνονται ότι περιορίζονται οι ελευθερίες τους, άλλοι πάλι μπορεί να γίνουν επιθετικοί. Αναμφίβολα το ότι υπάρχουν πλέον παντού κάμερες μας έχει κάνει πιο προσεκτικούς με τις φωτογραφίες. Γιατί γνωρίζουμε ότι μπορεί και να παραποιηθούν προκειμένου να γίνουν μέσο εκβιασμού».