ΚΟΣΜΟΣ

«Λουκέτο» σε σταθμούς που μεταδίδουν χυδαία προγράμματα

«Λουκέτο» σε σταθμούς που μεταδίδουν χυδαία προγράμματα

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι εξέδωσε διάταγμα που προβλέπει κυρώσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς εάν μεταδίδουν «χυδαία» και «ενάντια στο Ισλάμ» προγράμματα.

Η απόφαση του Αφαγνού προέδρου αναμένεται να θορυβήσει ορισμένους από τους διεθνείς υποστηρικτές του Αφγανιστάν, οι οποίοι επένδυσαν τα τελευταία χρόνια στην προώθηση φιλελεύθερων αξιών και της ελευθερίας της έκφρασης στην βαθιά συντηρητική αφγανική κοινωνία.

Η απόφαση αυτή επίσης αναμένεται να θέσει σε κίνδυνο την βιομηχανία των ΜΜΕ στη χώρα, στην οποία έχει καταγραφεί αξιόλογη πρόοδος μετά την εκδίωξη του ακραίου καθεστώτος των Ταλιμπάν πριν από 12 χρόνια.

Το διάταγμα καλεί την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την μετάδοση «χυδαίων» προγραμμάτων από μέρους τηλεοπτικών σταθμών.

«Το υπουργείο Πληροφοριών και Πολιτισμού πρέπει να αποτρέπει την μετάδοση από τηλεοπτικούς σταθμούς προγραμμάτων, τα οποία είναι πρόστυχα, χυδαία και ενάντια στο Ισλάμ και αντιβαίνουν την κοινωνική ηθική», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Καρζάι.

Ωστόσο, ούτε ο Καρζάι ούτε το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο διένειμε την ανακοίνωση, διευκρίνισαν τι ακριβώς μπορεί να θεωρεί πρόστυχο, χυδαίο ή ανήθικο στα τηλεοπτικά προγράμματα που μεταδίδονται στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με σύμβουλο του υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, με την ορολογία αυτή η κυβέρνηση αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ινδικές σαπουνόπερες και αφγανικά βιντεοκλίπ, στα οποία εικονίζονται «ημίγυμνα» κορίτσια να χορεύουν.

Υπενθυμίζεται ότι το συμβούλιο των ουλεμάδων είχε συναντηθεί με τον Καρζάι την περασμένη Παρασκευή και απαίτησε η κυβέρνηση να αναλάβει δράση εναντίον ορισμένων τηλεοπτικών σταθμών, κατηγορώντας τους ότι προωθούν την πορνεία.

Στο συμβούλιο των ουλεμάδων συμμετέχουν ισλαμιστές λόγιοι και πνευματικοί ηγέτες που συζητούν κυρίως θρησκευτικά θέματα, αλλά ασκούν σημαντική πολιτική επιρροή.

Ο Καρζάι είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή πέρυσι, όταν είχε υποστηρίξει τις προτάσεις ισλαμιστών πνευματικών να υπάρχει διαχωρισμός των φύλων στους χώρους εργασίας.

Μια άλλη εισήγηση των ουλεμάδων ήταν ότι οι σύζυγοι μπορούν να ξυλοκοπούν τις συζύγους τους υπό ορισμένες συνθήκες—μια διατύπωση η οποία σε ορισμένους θύμισε την εποχή του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Το ισλαμιστικό καθεστώς των Ταλιμπάν είχε απαγορεύσει δια νόμου την λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών.