ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σε επιφυλακή πεζοναύτες για το ενδεχόμενο επέμβασης στη Λιβύη

ΗΠΑ: Σε επιφυλακή πεζοναύτες για το ενδεχόμενο επέμβασης στη Λιβύη

Οι ΗΠΑ έχουν θέσει σε επιφυλακή τις ένοπλες δυνάμεις τους προκειμένου να επέμβουν εάν υπάρξει απειλή κατά του διπλωματικού τους προσωπικού στη Λιβύη, λίγους μήνες μετά την αιματηρή επίθεση ενάντια στο προξενείο της στην πόλη Βεγγάζη, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Είμαστε έτοιμοι ν' απαντήσουμε εάν επιδεινωθούν οι συνθήκες, ή όταν μας το ζητήσουν. Έχουμε μετακινήσει στρατιωτικό προσωπικό κι εξοπλισμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζορτζ Λιτλ.

Οι στρατιωτικές αυτές δυνάμεις που έχουν σταλεί για να ασφαλίσουν τους τοπικούς διπλωμάτες, ή για να καλύψουν την απομάκρυνση των Αμερικανών διπλωματών, βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα στην Ιταλική βάση της Σιγκονέλα, στη Σικελία, πρόσθεσε ο Λιτλ.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως ένα τμήμα των δυνάμεων αυτών προέρχεται από την ισπανική βάση Μορόν, όπου είχε μεταφερθεί πρόσφατα μία επίλεκτη μονάδα 500 πεζοναυτών με αεροσκάφη καθέτου απογειώσεως MV-22 Osprey, καθώς και ένας στόλος αεροσκαφών ανεφοδιασμού.

Το Πεντάγωνο έχει αποτελέσει τον στόχο επικρίσεων κατά τους τελευταίους μήνες για την αδυναμία του να αποστείλει έγκαιρα μία δύναμη ταχείας επέμβασης για να αντιμετωπισθεί η επίθεση κατά του προξενείου στη Βεγγάζη, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις Αμερικανοί, μεταξύ αυτών κι ο πρέσβης στη Λιβύη.