ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Βρέθηκαν πόροι για τη συνέχιση του προγράμματος Erasmus

Ε.Ε.: Βρέθηκαν πόροι για τη συνέχιση του προγράμματος Erasmus

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι 2,5 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2014-20 θα δοθούν για την εκπαίδευση και περίπου 1,5 δισ. από αυτά τα χρήματα αφορούν το πρόγραμμα Erasmus.

Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε το 1987, έχει δώσει μέχρι σήμερα την ευκαιρία σε περισσότερους από τρία εκατ. φοιτητές από όλες τις χώρες της Ε.Ε. να σπουδάσουν για ένα χρόνο σε μια άλλη χώρα και να έρθουν έτσι σε επαφή με μια άλλη γλώσσα και κουλτούρα. Μόνο κατά τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά έστειλε 270.000 νεαρούς Ευρωπαίους να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια άλλων χωρών.

Τα τελευταία χρόνια το Erasmus έχει επίσης αναδειχθεί σε αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης της ανεργίας των νέων. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά.
Ωστόσο εξαιτίας της λιτότητας και των περικοπών η χρηματοδότηση του προγράμματος περιορίστηκε σημαντικά, τόσο που ο προϋπολογισμός του για το 2012 παρουσίαζε έλλειμμα 90 εκατ. ευρώ.

Τελικά μετά από πιέσεις που άσκησαν τόσο οι φοιτητές όσο και σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης και η Ιταλίδα Ολυμπιονίκης Ελίζα Ντι Φραντσίσκα, βρέθηκε χρηματοδότηση για να συνεχιστεί το πρόγραμμα.