ΚΟΣΜΟΣ

Εγκρίθηκε οδικός χάρτης για καταστροφή χημικών όπλων της Συρίας

Εγκρίθηκε οδικός χάρτης για καταστροφή χημικών όπλων της Συρίας

Το εκτελεστικό συμβούλιο του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) που είναι επιφορτισμένο με τη διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας ενέκρινε έναν οδικό χάρτη για την καταστροφή των χημικών όπλων του καθεστώτος της Δαμασκού ανέφερε μια πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο.

Το εκτελεστικό συμβούλιο επρόκειτο να εξετάσει έναν οδικό χάρτη για την καταστροφή του οπλοστασίου των χημικών όπλων της Συρίας. Το συγκεκριμένο κείμενο πρέπει να εγκριθεί προτού περάσει στη Νέα Υόρκη, για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο οποίο Αμερικανοί και Ρώσοι συμφώνησαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Μετά από εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων, η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό διπλωματικό βήμα, περισσότερο από δύο χρόνια μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους.

Η Συρία έχει συμφωνήσει να προσχωρήσει στη σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων στο πλαίσιο της αμερικανορωσικής συμφωνίας της Γενεύης