ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει στη Συρία επιχείρηση καταστροφής 1.000 τόνων χημικών

Αρχίζει στη Συρία επιχείρηση καταστροφής 1.000 τόνων χημικών

Οι αρμόδιοι επιθεωρητές για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων αναμένονται σήμερα στη Δαμασκό για την έναρξη της επιχείρησης καταστροφής, ενός αποθέματος 1.000 τόνων χημικών όπως το σαρίν και άλλων απαγορευμένων όπλων που βρίσκονται σε δεκάδες τοποθεσίες.

Αποστολή της 20μελούς ομάδας των επιθεωρητών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OΑΧΑ) που έφθασε το βράδυ της Δευτέρας στη Βηρυτό του Λιβάνου είναι να εφαρμόσει την απόφαση του ΟΗΕ, η οποία καθορίζει το πλαίσιο για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η χώρα φέρεται να διαθέτει τουλάχιστον 1.000 τόνους χημικών όπλων, εκ των οποίων 300 τόνοι αερίου μουστάρδας και σαρίν, που είναι αποθηκευμένοι σε περίπου 45 αποθήκες.

Η ομάδα του ΟΗΕ, υπό τον Αακε Σέλστρομ, ολοκλήρωσε την έρευνά της σε επτά θέσεις κοντά στη Δαμασκό και στη βόρεια Συρία, όπου το καθεστώς, όπως και η αντιπολίτευση, κατήγγειλαν ότι πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις με χημικά όπλα. Η ομάδα αναμένεται να παραδώσει την έκθεσή της στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι έξι εμπειρογνώμονες έχουν ήδη διαπιστώσει την χρήση αερίου σαρίν σε ευρεία κλίμακα κατά την επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, η οποία προκάλεσε αγανάκτηση σε όλο τον κόσμο και ώθησε πολλές χώρες, με τις ΗΠΑ επικεφαλής, να εξετάσουν την εκδοχή μιας στρατιωτικής επιχείρησης ως τιμωρία.