ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στο Βιετνάμ για τον φονικό υπερτυφώνα-Εικόνες καταστροφής

Συναγερμός στο Βιετνάμ για τον φονικό υπερτυφώνα-Εικόνες καταστροφής

Τις παράκτιες περιοχές του Βιετνάμ πλήττει τώρα ο καταστροφικός τυφώνας Χαϊγιάν, μετά το φονικό πέρασμά του από τις Φιλιππίνες, όπου εκτιμάται ότι οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τους 10.000.


Ακολουθώντας βόρεια- βορειοδυτική πορεία ο τυφώνας προσέγγισε το Βιετνάμ, στις περιοχές περίπου 160 χιλιόμετρα νοτιο-ανατολικά της πρωτεύουσας Ανόι, σύμφωνα με το αμερικανικό μετεωρολογικό κέντρο για τους τυφώνες ( JTWC ).

Τη στιγμή της προσέγγισής της στην ακτογραμμή, η καταιγίδα παρουσίασε μια αλλαγή στην πορεία της κινούμενη προς τα βόρεια, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα πλήξει τις κεντρικές περιοχές της χώρας.

Φαίνεται πάντως ότι η έντασή της έχει μειωθεί μετά το χτύπημα στις Φιλιππίνες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο Χαϊγιάν, φτάνοντας στο Βιετνάμ συνοδευόταν από ανέμους ταχύτητας 120 χιλιομέτρων την ώρα σύμφωνα με το JTWC, που εδρεύει στο Περλ Χάρμπορ της Χαβάης. «Ο Χαϊγιάν κινείται στα βόρεια - βορειοδυτικά με ταχύτητα 15 κόμβων (28 χιλιομέτρων την ώρα) κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ωρών», ανακοίνωσε το JTWC.

Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι εκκένωσαν προληπτικά τις περιοχές τους πριν από την άφιξη του τυφώνα, που θα μπορούσε να είναι ο πιο καταστροφικός στην ιστορία των Φιλιππίνων, εάν οι αναφορές για περισσότερους από 10.000 νεκρούς επιβεβαιωθούν.

Στο Ανόι οι κάτοικοι ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειές του με ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στις παράκτιες περιοχές κλήθηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο στην ενδοχώρα. «Έχουμε εκκενώσει πάνω από 174.000 σπίτια και απομακρύναμε περισσότερα από 600.000 άτομα», ανέφερε η βιετναμέζικη υπηρεσία αρμόδια για τον έλεγχο των πλημμυρών και των καταιγίδων.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στις Φιλιππίνες - Φόβοι για 10.000 νεκρούς

Είναι ίσως ο μεγαλύτερος τυφώνας που καταγράφηκε ποτέ - Καταστράφηκε το 80% των κατοικιών - Χάος σε όλη τη χώρα και από τις λεηλασίες

Ο απολογισμός των νεκρών θυμίζει περισσότερο πόλεμο παρά φυσική καταστροφή: 10.000 νεκρούς θρηνούν ήδη οι Φιλιππίνες από το σαρωτικό πέρασμα του υπερ - τυφώνα Χαϊγιάν. Ο Χαϊγιάν είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, μάλλον ο μεγαλύτερος τυφώνας που έχει καταγραφεί στα χρονικά της Γης και μια από τις φονικότερες φυσικές καταστροφές που έχουν υπάρξει.

"Είχαμε συμβούλιο με τον κυβερνήτη της επαρχίας Λέιτε αργά χθες βράδυ και με βάση τις εκτιμήσεις των αρμοδίων οργάνων, μιλάμε πλέον για περισσότερους από 10.000 νεκρούς", δήλωσε στον Τύπο ο Ελμερ Σόρια, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομίας. "Το 70 έως 80% των κατοικιών και όλων των υποδομών που βρίσκονταν στην πορεία του τυφώνα καταστράφηκαν".

2.000 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι, ανακοίνωσαν οι αρχές.

13327189
haiyan1 2013 11 10 9 7 9 b2

Λεηλασίες και χάος στο νησιωτικό σύμπλεγμα

Την ίδια ώρα χάος και λεηλασίες επικρατούν στην ανατολική επαρχία Λέιτε που επλήγη φοβερά από τον τυφώνα, με τους επιζήσαντες να αναζητούν απεγνωσμένα τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, δήλωσε σήμερα τοπικός αξιωματούχος.

Εκατοντάδες αστυνομικοί από την Μανίλα εστάλησαν στην Τακλομπάν, την περιοχή που επλήγη περισσότερο από τον τυφώνα, για να βοηθήσουν στην επιχείρηση για την αποκατάσταση της τάξης, σύμφωνα με επιθεωρητή της αστυνομίας Ρούμπεν Σιντάκ. "Γίνονται ήδη λεηλασίες, ο κόσμος καταστρέφει ακόμη και τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης για να πάρει χρήματα".

Τα πτώματα είναι πλέον τόσα που περισυλλέγονται και συγκεντρώνονται τερματικό σταθμό του αεροδρομίου της Τακλομπάν.

Ο Χαϊγιάν συνοδευόταν από κύματα ύψους πολλών μέτρων και ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 315 χλμ. την ώρα.

Σπίτια ξεθεμελιωμένα, ηλεκτρικοί πυλώνες στο έδαφος, αυτοκίνητα που έχουν ανατραπεί, δρόμοι γεμάτοι ερείπια με τους επιζώντες να αναζητούν απεγνωσμένα τροφή και βοήθεια. "Οι καταστροφές είναι τεράστιες", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Ρόξας. "Φανταστείτε μια λωρίδα ενός χιλιομέτρου κατά μήκος της ακτής, όλα τα σπίτια κατεστραμμένα, τα πάντα ισοπεδωμένα".

Η φτωχή επαρχία Λέιτε, ένα νησί με 1,7 εκατομμύριο κατοίκους που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του αρχιπελάγους, είναι μια από τις πλέον πληγείσες περιοχές από τον τυφώνα, ο οποίος ωστόσο σάρωσε κι άλλες επαρχίες, ενώ πολλά χωριά παραμένουν σήμερα αποκλεισμένα.

Η ανησυχία είναι μεγάλη κυρίως για την τύχη των 40.000 κατοίκων της πόλης Γκουιουάν, του λιμανιού από το οποίο εισέβαλε ο τυφώνας στις Φιλιππίνες νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Πολλές χώρες προσφέρουν βοήθεια στις ισοπεδωμένες Φιλιππίνες

Ενώπιον του μεγέθους της καταστροφής πολλές χώρες προσφέρουν βοήθεια.

Οι ΗΠΑ θα παράσχουν ελικόπτερα, αεροσκάφη, πλοία και εξοπλισμό κατάλληλα για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ύστερα από έκκληση της Μανίλας, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

haiyan b

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έστειλαν σήμερα βοήθεια 500.000 δολαρίων ΗΠΑ (370.000 ευρώ) στον Ερυθρό Σταυρό των Φιλιππίνων και δήλωσαν ότι θα σταλεί και πρόσθετη οικονομική βοήθεια.

Η κυβέρνηση έστειλε 15.000 στρατιώτες στις πλέον πληγείσες περιοχές, αεροσκάφη με υλικοτεχνική βοήθεια και ελικόπτερα. Ωστόσο για τον υπουργό Εσωτερικών "όση βοήθεια κι αν σταλεί, δεν θα επαρκέσει".

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ αποστέλλει 40 τόνους επισιτιστικής βοήθειας. Η UNICEF ετοίμασε 60 τόνους με είδη πρώτης ανάγκης και πρώτων βοηθειών που θα αναχωρήσουν από ένα από τα επιμελητειακά της κέντρα στην Κοπεγχάγη. Η βοήθεια αναμένεται να φθάσει την Τρίτη στις Φιλιππίνες.

Διαβάστε επίσης:

Μετά τις Φιλιππίνες, ο τυφώνας Χαϊγιάν σαρώνει και το Βιετνάμ

Φιλιππίνες: Φόβοι για 10.000 νεκρούς από τον τυφώνα Χαϊγιάν

Φιλιππίνες: Λεηλασίες στην περιοχή που χτύπησε ο «Χαϊγιάν»