ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: «Δύσκολη» η καταγγελία περί καταστρατήγησης του Συντάγματος

Ιταλία: «Δύσκολη» η καταγγελία περί καταστρατήγησης του Συντάγματος

Η διαδικασία για την απαγγελία κατηγοριών περί καταστρατήγησης του Συντάγματος και εσχάτης προδοσίας στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, την οποία κίνησε την περασμένη Πέμπτη το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και χρονοβόρα.

Τόσο που, μέσα στα 68 χρόνια της ιταλικής αβασίλευτης δημοκρατίας, καμιά τέτοια διαδικασία δεν έφτασε ποτέ στην ολοκλήρωσή της.

Η όποια πολιτική δύναμη επιθυμεί να προχωρήσει στην παραπομπή ενός προέδρου εν ενεργεία σε δίκη πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στον πρόεδρο της βουλής: στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Λάουρα Μπολντρίνι, η οποία προέρχεται από το κόμμα Αριστερά Ελευθερία Οικολογία.

Η επικεφαλής της βουλής συστήνει κατόπιν μια ειδική επιτροπή με εκλεγμένους εκπροσώπους όλων των κομμάτων τόσο στην Βουλή όσο και στη Γερουσία, η οποία εξετάζει τα «αποδεικτικά στοιχεία» και συντάσσει μια έκθεση την οποία παρουσιάζει στην ολομέλεια του ιταλικού κοινοβουλίου—που αποτελείται από 630 βουλευτές και 315 γερουσιαστές.

Στην έκθεσή της, η επιτροπή αναφέρει αν κρίνει ότι θεωρεί πως οι κατηγορίες στερούνται βάσης και πρέπει να τεθούν στο αρχείο ή αν αντιθέτως εκτιμά ότι η ολομέλεια του κοινοβουλίου πρέπει να ψηφίσει σχετικά με την απαγγελία κατηγοριών στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην περίπτωση που η επιτροπή εκτιμά ότι η υπό εξέταση υπόθεση πρέπει να τεθεί στο αρχείο, η ολομέλεια της βουλής περιορίζεται στο να «λάβει της υπόψη την απόφαση» και δεν προχωρά σε ψηφοφορία, τερματίζοντας την διαδικασία.

Αν η επιτροπή αντίθετα αποφανθεί ότι οι κατηγορίες έχουν βάση, η ολομέλεια του κοινοβουλίου μπορεί να ζητήσει επιπλέον σε βάθος εξέταση της υπόθεσης, να θέσει υπό αμφισβήτηση την αρμοδιότητα βουλευτών και γερουσιαστών επί των εν λόγω κατηγοριών, ή να προχωρήσει σε ψηφοφορία για την επίσημη «παραπομπή σε δίκη» του προέδρου της Ιταλίας.

Η ψηφοφορία είναι μυστική και για να παραπεμφθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, την απόφαση αυτή πρέπει να υποστηρίξει η απόλυτη πλειοψηφία των μελών του ιταλικού κοινοβουλίου.

Αν το κοινοβούλιο εκφραστεί υπέρ της παραπομπής σε δίκη, η υπόθεση παραπέμπεται για την τελική διαδικασία και ετυμηγορία στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας: εκτός από τα δεκαπέντε μέλη του, καλούνται, βάσει του νόμου, να αποφανθούν υπέρ της αθωότητας ή της ενοχής προέδρου της δημοκρατίας δεκαέξι πολίτες άνω των σαράντα ετών —οι οποίοι επιλέγονται με κλήρωση—, ένας βουλευτής και ένας γερουσιαστής.