ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη διαδήλωση στο Μπαχρέιν πριν τον αγώνα της F1

Μεγάλη διαδήλωση στο Μπαχρέιν πριν τον αγώνα της F1

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως σιίτες μουσουλμάνοι, συμμετείχαν σε μια πορεία με αίτημα την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στο Μπαχρέιν σήμερα, δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του ετήσιου αγώνα της Φόρμουλας Ένα, που αναμένεται να μαγνητίσουν το διεθνές ενδιαφέρον για το βασίλειο, όπου κυβερνά μια σουνιτική δυναστεία.

Στην πορεία διαμαρτυρίας, την οποία οργάνωσε η Ισλαμική Ένωση αλ Ουέφακ, το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, συμμετείχαν περίπου 20.000 γυναίκες και άνδρες, οι οποίοι διαδήλωσαν κρατώντας σημαίες του Μπαχρέιν και αφίσες στις οποίες αναγράφονταν συνθήματα υπέρ των μεταρρυθμίσεων και της απελευθέρωσης των κρατουμένων.

«Οι πολίτες ζητούν δημοκρατία και απορρίπτουν την τυραννία» έγραφε ένα πανό στην αγγλική και την αραβική γλώσσα. Η αστυνομία κράτησε ορισμένη απόσταση από την πορεία, με τους διαδηλωτές να διανύουν μια απόσταση 3,5 χιλιομέτρων σε μια λεωφόρο δυτικά της πρωτεύουσας Μανάμα. Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Η κυβέρνηση του Μπαχρέιν θεωρεί τη διοργάνωση των αγώνων της F1 ένα τεράστιο επίτευγμα για την χώρα, καθώς τονώνει το διεθνές προφίλ της, ελκύει χιλιάδες τουρίστες και ξένες επενδύσεις.

Χθες ένα πλήθος αντικυβερνητικών διαδηλωτών, πολλοί εκ των οποίων πέταξαν βόμβες μολότοφ, συγκρούστηκε με την αστυνομία, η οποία απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων και τουφεκιών με σκάγια, έπειτα από μια κηδεία στο σιιτικό χωριό αλ Εκέρ, νότια της Μανάμα.

Πολλοί σιίτες του Μπαχρέιν θεωρούν ότι οι αγώνες αυτοί απλώς αποπροσανατολίζουν από τα επείγοντα πολιτικά προβλήματα της χώρας.