ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Ξεκινά την Δευτέρα η μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία του κόσμου

Ινδία: Ξεκινά την Δευτέρα η μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία του κόσμου

Η μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο ξεκινά την Δευτέρα στην Ινδία, όπου 815 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας η οποία, κατά πάσα πιθανότητα, θα συγκροτηθεί από έναν συνασπισμό κομμάτων με επικεφαλής το ινδουιστικό εθνικιστικό κόμμα.


Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι ψηφοφόροι αναμένεται να τιμωρήσουν το κυβερνών κόμμα του Κογκρέσου του Ραχούλ Γκάντι καθώς η πλέον μακροχρόνια οικονομική επιβράδυνση που έχει γνωρίσει η Ινδία από τη δεκαετία του '80 έχει φρενάρει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε μια χώρα ο μισός πληθυσμός της οποίας είναι κάτω των 25 ετών.

Μολονότι πολλοί Ινδοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με καχυποψία τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις θρησκευτικές ταραχές του 2012 ο Ναρέντρα Μόντι, ο υποψήφιος του Κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) για την πρωθυπουργία κυριάρχησε στη μακρά προεκλογική εκστρατεία.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε εννέα στάδια σε διάστημα πέντε εβδομάδων, ξεκινώντας από τα μικρά κρατίδια στα βορειοανατολικά της χώρας, κοντά στη Μιανμάρ. Θα συνεχιστεί στα παγωμένα οροπέδια των Ιμαλαΐων, στις δυτικές ερημικές περιοχές και στον τροπικό νότο και θα ολοκληρωθεί στις 12 Μαΐου, όταν θα ψηφίσουν οι πυκνοκατοικημένες βόρειες πεδινές περιοχές. Τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά στις 16 Μαΐου.

Το Άσαμ, ένα υποανάπτυκτο κρατίδιο απ' όπου ξεκινά η ψηφοφορία, είναι ένας από τους τελευταίους προμαχώνες του κόμματος του Κογκρέσου. Ωστόσο ακόμη και εκεί πολλοί χωρικοί αδημονούν για μια αλλαγή που θα φέρει στις κοινότητές τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους αντί για τους χωματόδρομους με τις λακκούβες που υπάρχουν σήμερα, για να μπορούν να μεταφέρουν και να πωλούν τα προϊόντα τους σε άλλες περιοχές. "Είδαμε κάποια ανάπτυξη αλλά ο ρυθμός δεν είναι αρκετά γρήγορος. Πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα" είπε ένας χωρικός από το Λεζάι, στις όχθες ενός παραπόταμου του Βραχμαπούτρα.

Ο Μόντι, ο οποίος έχει υπηρετήσει τρεις θητείες ως πρώτος υπουργός του κρατιδίου Γκουτζαράτ, έχει οργώσει τη χώρα το τελευταίο διάστημα, οργανώνοντας προεκλογικές συγκεντρώσεις ακόμη και στα νότια και τα βορειοανατολικά όπου το BJP κατά παράδοση συγκεντρώνει μικρά ποσοστά. Υπόσχεται ότι θα αναβιώσει ένα πρόγραμμα κατασκευής έργων ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, ότι θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα βοηθήσει τη φιλόδοξη, αναδυόμενη μεσαία τάξη.

"Ο Μόντι προσεγγίζει τη μεσαία τάξη, ανθρώπους που κερδίζουν 4-10 δολάρια την ημέρα, που μέχρι πρόσφατα ήταν φτωχοί αλλά τώρα μπορούν να αγοράζουν καταναλωτικά αγαθά", σημείωσε ο Μίλαν Βαϊσναφ, αναλυτής στο ινστιτούτο Κάρνεγκι για την Παγκόσμια Ειρήνη και ειδικός σε θέματα που αφορούν την Ινδία.

Αν και ο Μόντι περιόρισε τη γραφειοκρατία στο Γκουτζαράτ και το κρατίδιο γνώρισε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι λεπτομέρειες του οικονομικού του προγράμματος παραμένουν ακόμη ασαφείς. Το BJP πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα το πρόγραμμά του με καθυστέρηση, αφού ξεκινήσει η ψηφοφορία την Δευτέρα.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του CSDS το BJP και οι σύμμαχοί του αναμένεται ότι θα κερδίσουν τις περισσότερες έδρες στο 543μελές κοινοβούλιο, όμως δεν θα συγκεντρώσουν απόλυτη πλειοψηφία. Κάθε πρόβλεψη ωστόσο για την Ινδία είναι ριψοκίνδυνη: το 2004 οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν λανθασμένα νίκη του BJP και των κομμάτων που το στήριζαν, όμως το κόμμα του Κογκρέσου έκανε την έκπληξη και κέρδισε.

Διαβάστε επίσης: Ινδία: Σε θάνατο τρεις κατηγορούμενοι για δύο ομαδικούς βιασμούς