ΚΟΣΜΟΣ

Τέσσερις αποδράσεις που άφησαν εποχή

Τέσσερις αποδράσεις που άφησαν εποχή

Ήθελαν να αποδράσουν και θα έκαναν τα πάντα... Από τον ΤΣώρτσιλ μέχρι τον μικρό Χουντίνι δείτε πέντε απόδράσεις που άφησαν εποχή.


ΗΠΑ, 1986, φυλακή Federal Correctional Institution at Dublin

Στις 28 Οκτωβρίου ο κρατούμενος Ronald J.MacIntosh δραπετεύει από φυλακή στην Αμερική. Στις 5 Νοεμβρίου κλέβει ένα ελικόπτερο και πηγαίνει στο Σαν Φρανσίσκο, στο Federal Correctional Institution at Dublin για να ελευθερώσει την αγαπημένη του Samantha Lopez, η οποία έχει καταδικαστεί σε 50 χρόνια φυλάκιση για μια ληστεία. Το ζευγάρι κάνει το τραγικό λάθος να ξαναγυρίσει στην Καλιφόρνια, όπου επισκέπτεται ένα εμπορικό κέντρο για να αγοράσει βέρες με επιταγή. Οι αρχές τους εντοπίζουν και καταδικάζονται ξανά.

2 «Ο μικρός Χουντίνι»

Ο «μικρός Χουντίνι» (Little Houdini) είναι ο Christopher Daniel Gay, ένας «καλλιτέχνης» στις αποδράσεις, όπως είχε γράψει στο περιοδικό Μental Floss ο Erik Sass. Το 2005 απέδρασε από μια φυλακή του Νάσβιλ για να επισκεφθεί τον ασθενή πατέρα του και δύο χρόνια μετά τη μητέρα του. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του σε μια φυλακή της Αλαμπάμα για την κλοπή ενός τροχόσπιτου, με κάποιο τρόπο κατάφερε να απελευθερωθεί παρότι ήταν δεμένος στα χέρια, πόδια και τη μέση του και να διαφύγει!

Έκλεψε ένα φορτηγό, οδήγησε πάνω από 500 χιλιόμετρα μέχρι που έφτασε σε μια πόλη βόρεια του Νάσβιλ, όπου τον σταμάτησε η αστυνομία. Ο Gay αρνήθηκε να σταματήσει και συνέχισε να οδηγεί μέχρι που έφτασε στο σπίτι της μητέρας του. Μπήκε με φόρα στον κήπο της και… στη συνέχεια έγινε «καπνός» μέσα στο δάσος.

Μετά από πολλές αποδράσεις και περιπέτειες τελικά συνελήφθη στις 16 Μαρτίου του 2008 στο Λέικλαντ της Φλόριντα.

3. Βέλγιο, 2007, φυλακή Ittre

Στις 28 Οκτωβρίου ο αυτοαποκαλούμενος «βασιλιάς των αποδράσεων» Nordin Benallal προσπαθεί να αποδράσει με ελικόπτερο. Ωστόσο, μόλις αυτό προσγειώνεται στην αυλή της φυλακής, πηδούν μέσα όσοι κρατούμενοι προλαβαίνουν με αποτέλεσμα να συντριβεί. Ο Benallal, ελαφρά τραυματισμένος πιάνει όμηρους δυο φρουρούς και δραπετεύει από ένα κοντινό παρκινγκ. Συνελήφθη δυο ημέρες αργότερα από τη Γερμανική αστυνομία. Αυτή ήταν η 4η απόπειρα απόδρασης του Benallal. Τις προηγούμενες φορές είχε δραπετεύσει από αστυνομικό βαν, είχε φύγει από την είσοδο της φυλακής φορώντας περούκα και γυαλιά ηλίου και είχε κατέβει τον τοίχο της φυλακής με ένα σχοινί.

5. Η απόδραση του Ουίνστον Τσώρτσιλ

Ήταν το 1899 όταν η Μ. Βρετανία πολεμούσε με τους Boers στη Νότια Αφρική. Τότε, ένας από τους βρετανούς δημοσιογράφους που κάλυπτε τον πόλεμο ήταν ο 24χρονος τότε Ουίνστον Τσώρτσιλ. Στις 15 Νοεμβρίου οι Boers τον έπιασαν αιχμάλωτο και τον έστειλαν σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης αιχμαλώτων στην Πρετόρια. Ο Τσώρτσιλ άρχισε να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των φρουρών και συνειδητοποίησε ότι υπήρχε ένα «κενό». Κανείς δεν πρόσεχε τον τοίχο ύψους 3 μέτρων που περικύκλωνε το κτίριο. Έτσι, αποφάσισε ότι θα προσπαθούσε να διαφύγει από εκεί. Με ποιον τρόπο; Αφού πλήρωσε όσα χρωστούσε στον ιδιοκτήτη του καταστήματος απ’ όπου αγόραζε καπνό και έγραψε ένα ευχαριστήριο σημείωμα ζητώντας «συγγνώμη» από τον Υπουργό Πολέμου των Boer σκαρφάλωσε από τον τοίχο. Διέφυγε σε ένα διπλανό χωριό, όπου και παρέμεινε μέχρι που κατάφερε να ανέβει σε ένα διερχόμενο τρένο.