ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Κάμερον και Πάπας Φραγκίσκος υπέρ της εκστρατείας

Νιγηρία: Κάμερον και Πάπας Φραγκίσκος υπέρ της εκστρατείας

Την υπόσχεση ότι «η Βρετανία θα κάνει ό,τι μπορεί» ώστε να βοηθήσει στον εντοπισμό και την απελευθέρωση των μαθητριών που απήχθησαν από τη Μπόκο Χαράμ, έδωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Τη δήλωση αυτή έκανε στη διάρκεια της εκπομπής του Αντριου Μαρ στην τηλεόραση του BBC κρατώντας ένα πλακάτ που έφερε το μήνυμα "Φέρτε Πίσω Τα Κορίτσια Μας" από την ομότιτλη διεθνή εκστρατεία η οποία διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Στην διάρκεια του προγράμματος η επίσης προσκεκλημένη της εκπομπής, η δημοσιογράφος Κριστιάν Αμανπούρ, επικεφαλής του δικτύου ανταποκριτών του CNN, έδωσε το πλακάτ στον Κάμερον ρωτώντας τον αν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει. Εκείνος το πήρε κι απάντησε "μετά χαράς".

Ο ίδιος είπε στην εκπομπή: "Επικοινώνησα τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο της Νιγηρίας και προσφέρθηκα να κάνω ό,τι θα μπορούσε να βοηθήσει. Συμφωνήσαμε στην αποστολή μίας ομάδας που περιλαμβάνει ορισμένους ειδικούς της αντιτρομοκρατίας και των μυστικών υπηρεσιών για να συνεργαστούν με την μεγαλύτερη ομάδα των Αμερικανών που βρίσκεται εκεί. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι περισσότερο θελήσουν οι Νιγηριανοί".

Συμπλήρωσε, δε, ότι ειναι απίθανο να ζητήσει η Νιγηρία την αποστολή βρετανικών στρατευμάτων και τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης του εξτρεμισμού στον κόσμο.

Αναγνώρισε ότι δεν είναι εύκολη η επιχείρηση αναζήτησης των κοριτσιών, που απήχθησαν από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στις 14 Απριλίου μέσα από το σχολείο τους στο Σίμποκ.

"Δεν μπορούμε έτσι απλά να πάμε εκεί και να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Είναι υπερβολικά δύσκολο επειδή προφανώς βρίσκονται σε αυτή την βαθιά ζούγκλα, τρεις φορές μεγαλύτερη από την Ουαλία".

Την στήριξή του στην εκστρατεία πρόσφερε μέσω Twitter και ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος έγραψε: "Ας ενώσουμε όλοι τις προσευχές μας για την άμεση απελευθέρωση των μαθητριών που απήχθησαν στη Νιγηρία. 'Φέρτε Πίσω Τα Κορίτσια Μας' ".

Στην διάρκεια της σημερινής εκπομπής του BBC, η Αμανπούρ είπε στον παρουσιαστή της σχετικά με την πρωτοβουλία στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης: "Από την μία πλευρά το σλόγκαν (της εκστρατείας) είναι εξαιρετικό γιατί κινητοποιεί τον κόσμο. Από την άλλη, ανησυχώ λίγο ότι ενδεχομένως να είναι μία μεγάλη φούσκα που στην συνέχεια θα σκάσει χωρίς να έχει γίνει κάτι ουσιαστικό".

Ωστόσο, είπε η ίδια, η Νιγηρία "είναι 100% κορεσμένη από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης" και "αυτή η εκστρατεία φθάνει πράγματι στους κατοίκους της Νιγηρίας".

Διαβάστε επίσης:

Νιγηρία: Εντείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των μαθητριών