ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πραγματοποιήθηκε εκτέλεση θανατοποινίτη με ένεση στην Τζόρτζια

ΗΠΑ: Πραγματοποιήθηκε εκτέλεση θανατοποινίτη με ένεση στην Τζόρτζια

Η αμερικανική Πολιτεία της Τζόρτζια πραγματοποίησε στη διάρκεια της νύκτας της Τρίτης προς την Τετάρτη την πρώτη εκτέλεση που γίνεται στις ΗΠΑ εδώ και επτά εβδομάδες, έπειτα από εκείνη στην Οκλαχόμα που είχε προκαλέσει αντιδράσεις καθώς ήταν φανερό πως προκάλεσε πόνο στον καταδικασμένο.

Ο Μάρκους Ουέλονς, 58 ετών, καταδικασμένος για το φόνο μιας έφηβης, κηρύχθηκε νεκρός από θανατηφόρα ένεση στις 11:56 (τοπική ώρα, 06:56 ώρα Ελλάδας) στο Τζάκσον της Τζόρτζια (νοτιοανατολικές ΗΠΑ), δήλωσε μια εκπρόσωπος της φυλακής.

Ο Ουέλονς, καταδικάσθηκε σε θάνατο για το φόνο, το 1989, ενός 15χρονου κοριτσιού, γειτόνισσας και στενής φίλης του γιού της συντρόφου του. Αυτός ο Αφροαμερικανός είχε απαγάγει την 15χρονη ενώ εκείνη πήγαινε στο σχολείο της, την είχε βιάσει και στραγγαλίσει μ' ένα καλώδιο τηλεφώνου, ενώ στη συνέχεια είχε κρύψει το πτώμα της σε κοντινό δάσος.

Νωρίτερα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε τις δύο τελευταίες προσφυγές καθώς και τα αιτήματα αναστολής της εκτέλεσης της θανατικής ποινής.

Στις ύστατες προσφυγές του, ο Μάρκους Ουέλονς αμφισβήτησε τη νομοθεσία της Τζόρτζια που διατηρεί απόρρητη ολόκληρη τη διαδικασία της θανατηφόρας ένεσης και προστατεύει την ταυτότητα των κατασκευαστών και των προμηθευτών των προϊόντων.

Κατήγγειλε την προέλευση, από έναν μη εγκεκριμένο παρασκευαστή, του αναισθητικού πεντοβαρβιτάλη που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, αλλά και την απουσία εξειδίκευσης του προσωπικού στο οποίο ανατίθεται η εκτέλεση.

Εκτίμησε πως αυτός ο "νόμος του απόρρητου" τον κάνει να διατρέχει "ουσιαστικό κίνδυνο να υποστεί σημαντικούς πόνους" όπως συνέβη κατά την εκτέλεση της Οκλαχόμα, κατά παράβαση του Συντάγματος.

Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Σκότωσε την πρώην σύζυγο και τον φίλο της σε πάρτι παλιών συμμαθητών