ΚΟΣΜΟΣ

Πανηγυρίζουν οι Αλβανοί, οργισμένοι οι Σέρβοι

Πανηγυρίζουν οι Αλβανοί, οργισμένοι οι Σέρβοι

Στο προσκήνιο της επικαιρότητας επανήλθε η σερβο-αλβανική διένεξη μετά τα χθεσινά επεισόδια στον αγώνα των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου Σερβίας και Αλβανίας, στο Βελιγράδι, που διεκόπη ύστερα από την εμφάνιση τηλεκατευθυνόμενου ιπτάμενου αντικειμένου στον αγωνιστικό χώρο, από το οποίο κρεμόταν λάβαρο, στο οποίο απεικονιζόταν ο χάρτης της "Μεγάλης Αλβανίας" και δύο ιστορικές προσωπικότητες της Αλβανίας.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς χαρακτήρισε σκόπιμη, προσχεδιασμένη πολιτική προβοκάτσια το επεισόδιο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί σε κανέναν ποδοσφαιρικό αγώνα και πως ο ίδιος αναμένει την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της UEFA διότι εάν "εμείς ανεμίζαμε τη σημαία της Μεγάλης Σερβίας", στα Τίρανα ή την Πρίστινα, το θέμα θα έμπαινε στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η δε εμπλοκή του αδερφού του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα στο όλο περιστατικό "δίνει πολιτική διάσταση στο γεγονός, αποτελεί πολιτική προβοκάτσια" ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας.

Η σερβική αστυνομία δεν έχει εκδώσει επίσημο ανακοινωθέν, σύμφωνα ωστόσο με τα σερβικά ΜΜΕ αντιμετωπίζεται ως οργανωμένη ενέργεια αλβανικών εξτρεμιστικών κύκλων. Τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής είναι ότι το ιπτάμενο αντικείμενο που εμφανίστηκε πάνω από τον αγωνιστικό χώρο εισήλθε στο γήπεδο από τη βόρεια εξέδρα και πιθανολογείται ότι απογειώθηκε από την ταράτσα κάποιας πολυκατοικίας δίπλα από το στάδιο της Partizan.

Τα σερβικά ΜΜΕ αναφέρουν επίσης ότι το τηλεχειριστήριο βρέθηκε στην εξέδρα των επισήμων, στον χώρο όπου κάθονταν Αλβανοί επίσημοι, μεταξύ των οποίων και ο Όλσι Ράμα, αδερφός του πρωθυπουργού της Αλβανίας. Η αστυνομία δεν μπόρεσε, ωστόσο, να αποδείξει την ενοχή του, γι' αυτό και αφέθηκε ελεύθερος.

Το χθεσινό επεισόδιο επανέφερε στο προσκήνιο την σέρβο-αλβανική διένεξη, αποδεικνύοντας πόσο βαθιές είναι οι ρίζες της αντιπάθειας μεταξύ των δύο λαών.

Οι απανταχού Αλβανοί πανηγύριζαν, χθες βράδυ, θεωρώντας μεγάλη νίκη το γεγονός ότι κυμάτισε η σημαία της "Μεγάλης Αλβανίας" στο κέντρο του Βελιγραδίου. Στα Τίρανα, στο Τέτοβο, στην Πρίστινα, στη νότια Μιτρόβιτσα, αλλά και σε πολλές πόλεις στο εξωτερικό, δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν.

Ακόμη και η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας της Αλβανίας έδειξε έλλειψη διάθεσης για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία, επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές στο Βελιγράδι. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να ερμηνευτεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας στη δήλωση του μίλησε για αφιλοξενία των Σέρβων, ενώ δεν θεώρησε χρήσιμο να πει ούτε μία φράση καταδίκης για το επεισόδιο με την εμφάνιση της σημαίας της "Μεγάλης Αλβανίας".

Άλλωστε, σε λίγες ημέρες, στις 22 Οκτωβρίου, ο Έντι Ράμα θα είναι ο πρώτος Αλβανός πρωθυπουργός, μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, που θα επισκεφτεί τη Σερβία σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών. Τέτοια επεισόδια σαν το χθεσινοβραδινό και κυρίως η ανοχή από την πλευρά των πολιτικών σίγουρα δεν βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, επισημαίνεται.

Στη Σερβία, το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο που επικρατεί στην Αλβανία, το Κόσοβο η στις αλβανόφωνες περιοχές της ΠΓΔΜ. Στον απλό κόσμο κυρίαρχο είναι το συναίσθημα της οργής για ό,τι συνέβη, χθες βράδυ, στο γήπεδο της Partizan. Το γεγονός ότι κυμάτισε στο Βελιγράδι η σημαία της "Μεγάλης Αλβανίας" θεωρείται ταπείνωση και προστίθεται, συναισθηματικά, σε όλα αυτά που υπέστησαν οι Σέρβοι τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Έντονο είναι και το συναίσθημα της αγανάκτησης και ενισχύεται στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι όσες υποχωρήσεις κι αν γίνουν, τα συναισθήματα φιλίας προς τους γείτονες που εκπέμπονται τα τελευταία χρόνια από τη Σερβία δεν πρόκειται να βρουν ανταπόκριση.

Ακόμη και για το χθεσινό επεισόδιο, μέσα από τα ρεπορτάζ των σερβικών ΜΜΕ φαίνεται πως ο κόσμος πιστεύει ότι η UEFAΑ θα τιμωρήσει τη Σερβία για την είσοδο των φιλάθλων, αποδίδοντας δευτερεύουσα σημασία στην εμφάνιση της σημαίας της "Μεγάλης Αλβανίας".

Για τους Σέρβους αναλυτές δεν υπάρχουν περιθώρια συναισθηματισμού και προσπαθούν να ερμηνεύσουν το επεισόδιο με πολιτικά κριτήρια. Όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι πρόκειται για οργανωμένη πράξη, με τη συμμετοχή περισσότερων από ένα άτομο. Σχετικά με τους στόχους της ενέργειας αυτής εκφράζονται διάφορες απόψεις, που ξεκινούν από την προσπάθεια εξτρεμιστικών κύκλων να υπονομεύσουν τις προσπάθειες που γίνονται τελευταία για εξομάλυνση των σχέσεων Αλβανίας - Σερβίας και φτάνουν μέχρι την αυριανή επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η τελευταία άποψη κυριαρχεί στην επικαιρότητα λόγω της αυριανής στρατιωτικής παρέλασης και της άφιξης του Ρώσου προέδρου στο Βελιγράδι. Ο πολιτικός αναλυτής Μπράνκο Ράντουν εκτιμά ότι "πρόκειται για οργανωμένη προσπάθεια, ένα μήνυμα προς τη Σερβία για την πολιτική της απέναντι στη Ρωσία".

"Πίσω από την ενέργεια αυτή δεν βρίσκεται μόνο η Αλβανία, αλλά και κάποια δυτικά κέντρα εξουσίας, που θέλησαν να προκαλέσουν χάος ενόψει της επίσκεψης Πούτιν, να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα" εκτίμησε ο Μπράνκο Ράντουν, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS).

Την άποψη αυτή συμμερίζονται πολλοί αναλυτές, αλλά και στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αλεξάνταρ Βούλιν που εκτιμά πως "το επεισόδιο έχει σχέση με τη στρατιωτική παρέλαση και την παρουσία του Πούτιν".

Διαβάστε επίσης: Πρόκληση: Σήκωσαν σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» με ελληνικά εδάφη

Ρoή Ειδήσεων