Σερβία: Μεγάλη αντιφασιστική πορεία την Πέμπτη στο Νόβι Σαντ

Σερβία: Μεγάλη αντιφασιστική πορεία την Πέμπτη στο Νόβι Σαντ

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και πολίτες του Νόβι Σαντ ανήγγειλαν ότι οργανώνουν μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία την Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου, για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τις επιθέσεις και τους βανδαλισμούς σε αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία Αλβανών που σημειώθηκαν μετά τα επεισόδια στον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας – Αλβανίας.


Τη συγκέντρωση θα συντονίσει ο συνασπισμός μη κυβερνητικών οργανώσεων "Αστική Βοϊβοντίνα" στις 23 Οκτωβρίου, ημέρα συμπλήρωσης 70 χρόνων από την απελευθέρωση του Νόβι Σαντ από το φασισμό.

Η συγκέντρωση, με αίτημα την προστασία των εκπροσώπων των εθνικών μειονοτήτων στη Βοϊβοντίνα, ανακοινώθηκε χθες στη διάρκεια συζήτησης, με θέμα "Αστική αλληλεγγύη – αστική αντίσταση" στην έδρα της Ανεξάρτητης Κοινωνίας Δημοσιογράφων, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου B92.

Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση υιοθέτησαν ψήφισμα, με το οποίο ζητούν από την κυβέρνηση της Σερβίας "να λάβει επειγόντως όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τις εθνικές μειονότητες στη Βοϊβοντίνα, που έχουν γίνει στόχοι της βίας εξτρεμιστικών, φιλοφασιστικών ομάδων".

Αν η κυβέρνηση της Σερβίας δεν προχωρήσει στη λήψη μέτρων για να σταματήσει η βία, θα είναι σαφές ότι με κάποιον τρόπο βρίσκεται πίσω από αυτή, αναφέρεται στο ψήφισμα.

Οι συμμετέχοντες κάλεσαν τους πολίτες της επαρχίας Βοϊβοντίνας να προστατεύσουν τους γείτονές τους που κινδυνεύουν και ζήτησαν να σταματήσουν αμέσως τα ΜΜΕ να ακολουθούν εμπρηστική και εθνικιστική συντακτική πολιτική και να κατανοήσουν ότι συνέβαλαν στη βία και στα επεισόδια.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να οργανωθούν δράσεις πολιτών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κλιμάκωση του εξτρεμισμού και του φασισμού και δράσεις αλληλεγγύης στους πολίτες της Βοϊβοντίνας που έχουν πληγεί. Ο συγγραφέας Τεόφιλ Πάντσιτς υπογράμμισε ότι οι καταστροφές σε αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία στη Βοϊβοντίνα και η επίθεση στο τέμενος στη Σουμπότιτσα δεν ήταν αυθόρμητες ενέργειες, αλλά συντονισμένες από κάποιο κέντρο, το οποίο διαθέτει λίστες πολιτών και τις εθνικότητες στις οποίες ανήκουν. Ο διευθυντής του Κέντρου Περιφερειοποίησης, Αλεξάνταρ Πόποβ είπε ότι η Βοϊβοντίνα δεν επελέγη τυχαία για την κλιμάκωση της βίας έναντι των εθνικών mειονοτήτων και ότι στόχος είναι να "δοθεί χαστούκι" στην πολυεθνικότητα της επαρχίας και στην ανοχή.

Οι πολίτες πρέπει οργανωθούν μόνοι τους με βάση το σύστημα πολιτικής προστασίας και να προστατεύσουν τους γείτονές τους, αν η αστυνομία δεν μπορεί να το κάνει, τόνισε ο φιλόσοφος Ντράγκαν Πρόλε.

Στη Βοϊβοντίνα, αυτόνομη επαρχία στο βορρά της Σερβίας, συμβιώνουν διάφορες εθνικές μειονότητες σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον.