ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Παλιός γνώριμος της αστυνομίας ο δράστης

Δανία: Παλιός γνώριμος της αστυνομίας ο δράστης

Στο μικροσκόπιο των μυστικών υπηρεσιών της Δανίας βρισκόταν εδώ και καιρό, σύμφωνα με την αστυνομία, ο ένοπλος που των δύο επιθέσεων, σε ένα πολιτιστικό κέντρο και μία συναγωγή, στην Κοπεγχάγη, που κόστισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους.

Οι αρχές έχουν στα χέρια τους ένα όπλο που πιστεύεται πως χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη επίθεση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας, τον οποίο εξουδετέρωσαν ένστολοι σήμερα (Κυριακή 15/2) το πρωί, ήθελε να μιμηθεί τις φονικές επιθέσεις του Ιανουαρίου στο Παρίσι. Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του υπόπτου από κάμερα ασφαλείας.

danish police

Τα στοιχεία του δράστη δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα. Ο επικεφαλής Επιθεωρητής της Αστυνομίας είπε πως ο άνδρας ήταν γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες αλλά ότι οι αρχές δεν γνώριζαν να "είχε ταξιδέψει στη Συρία ή στο Ιράκ".

Πάντως, η αστυνομία, βάσει των πρώτων ενδείξεων της έρευνας, συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως «έμπνευση» για τον δράστη των επιθέσεων υπήρξε η ιδεολογία ακραίων τζιχαντιστικών οργανώσεων, όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Υπενθυμίζεται πως το απόγευμα του Σαββάτου, ένοπλος άνοιξε πυρ σε εκδήλωση για την ελευθερία έκφρασης, σε πολιτιστικό κέντρο της Κοπεγχάγης, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο. Λίγες ώρες αργότερα, ακολούθησε δεύτερο χτύπημα σε συναγωγή με ακόμα ένα νεκρό.

Τα ξημερώματα, η αστυνομία άνοιξε πυρ κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό με στόχο έναν ύποπτο άνδρα, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά και λίγη ώρα αργότερα, κατέληξε.

Ηγέτες ξένων χωρών καταδίκασαν τις φονικές επιθέσεις ως «αποτρόπαιες επιθέσεις κατά της ελευθερίας της έκφρασης και της θρησκευτικής ελευθερίας».

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την πρωθυπουργό της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ στην οποία εξέφρασε τη συμπαράσταση της χώρας της και καταδίκασε την "περιφρόνηση για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια" που κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις.

Σχετικές ειδήσεις