ΚΟΣΜΟΣ

Πρώην επιθεωρητής καλείται να αποζημιώσει τους γονείς της Μαντλίν

Πρώην επιθεωρητής καλείται να αποζημιώσει τους γονείς της Μαντλίν

Μισό εκατομμύριο ευρώ, ως αποζημίωση για συκοφαντία, καταδικάστηκε να καταβάλει στους γονείς της μικρής Μαντλίν Μακάν, ο Γκονζάλο Αμαράν, πρώην επιθεωρητής της αστυνομίας της Πορτογαλίας.

Ο Αμαράλ «καταδικάστηκε να πληρώσει σε καθέναν» από τους δύο γονείς της Μαντλίν «μία αποζημίωση ύψους 250.000 ευρώ», επισημαίνεται στην απόφαση την οποία ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα (27/04) το δικαστήριο της Λισαβόνας.

Το ποσό αυτό προκύπτει έπειτα από τον υπολογισμό των τόκων που ανέρχονται σε 106.000 ευρώ, διευκρίνισε η Ιζαμπέλ Ντουάρτε, δικηγόρος του ζεύγους Μακάν.

Η Κέιτ και ο Γκέρι Μακάν είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του πρώην επικεφαλής των ερευνών καθώς είχε εκδώσει το 2008 ένα βιβλίο με τον τίτλο «Μάντι, η απαγορευμένη έρευνα» στο οποίο κατηγορούσε το ζευγάρι ότι είχε κρύψει το πτώμα της κόρης του που, όπως υποστήριζε ο αστυνομικός, είχε πεθάνει έπειτα από ατύχημα.

Το δικαστήριο επέβαλε επιπλέον στον Αμαράλ και τους συγγραφείς του βιβλίου να αποσύρουν από την κυκλοφορία τα αντίτυπα και τους απαγόρευσε οποιαδήποτε επανέκδοση του βιβλίου, όπως επίσης και την προβολή ενός ντοκιμαντέρ που βασίζεται σε αυτό το βιβλίο.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι Μακάν επιχείρησαν να αποδείξουν ότι το βιβλίο του Αμαράλ παρεμπόδισε την πορεία των ερευνών που διεξάγονταν για τον εντοπισμό της Μάντι.
Το ζευγάρι των Βρετανών ζητούσε να του καταβληθεί αποζημίωση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Η Μάντι είχε εξαφανιστεί από το δωμάτιό της την 3η Μαίου του 2007 λίγες ημέρες πριν από τα 4α γενέθλιά της ενώ παραθέριζε με την οικογένειά της στην πόλη Πράια ντα Λουθ, στη νότια Πορτογαλία.

Έπειτα από 14 μήνες αμφιλεγόμενων ερευνών, τις οποίες χαρακτήρισαν κυρίως η ανάκριση των γονέων του κοριτσιού και η απόλυση του Αμαράλ, η πορτογαλική αστυνομία είχε θέσει την υπόθεση στο αρχείο το 2008 προτού ανοίξει εκ νέου τον φάκελο 5 χρόνια αργότερα.

Η βρετανική αστυνομία είχε ξεκινήσει τη δική της έρευνα τον Ιούλιο του 2013 και στελέχη της είχαν επανειλημμένα μεταβεί στην Πορτογαλία. Οι έρευνες που διεξήχθησαν το περασμένο καλοκαίρι δεν αποκάλυψαν «κανένα στοιχείο» σύμφωνα με τη Σκότλαντ Γιαρντ, ωστόσο 4 άνθρωποι συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν τον Ιούλιο.

Οι γονείς της Μαντλίν συνεχίζουν να δηλώνουν πεπεισμένοι ότι το κοριτσάκι απήχθη και ενδέχεται να είναι ακόμα ζωντανό.

Ρoή Ειδήσεων