Δανία: Ξανά έλεγχοι στα σύνορα

Η Δανία πρόκειται να αρχίσει ξανά τους τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορά της με τη Γερμανία και τη Σουηδία την ερχόμενη εβδομάδα δήλωσε ο αρμόδιος για...

Η Δανία πρόκειται να αρχίσει ξανά τους τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορά της με τη Γερμανία και τη Σουηδία την ερχόμενη εβδομάδα δήλωσε ο αρμόδιος για φορολογικά θέματα, υπουργός της κυβέρνησης, Πέτερ Κρίστενσεν.


Από την Τρίτη η Δανία θα αναπτύξει αρχικά 30 τελωνειακούς για να διενεργούν ελέγχους σε μεθοριακά φυλάκια, μιας και το κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των ταξιδιωτών δεν θα προσέξουν τίποτε. κυκλοφοριακά προβλήματα ή άλλα εμπόδια δε θα υπάρξουν για τους ταξιδιώτες που μεταβαίνουν στη Δανία.», δήλωσε ο Κρίστενσεν.

Οι θερινές διακοπές αρχίζουν την επόμενη εβδομάδα σε πολλά γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια του βορρά. Η βουλή της Κοπεγχάγης ενέκρινε σήμερα τις προτάσεις που έκανε η κυβέρνηση μειοψηφίας και ερμηνεύθηκαν ως χειρονομία προς το δεξιό Λαϊκό Κόμμα. Νομοσχέδιο της αντιπολίτευσης που επεδίωκε να ανατρέψει την απόφαση για την επιβολή των συνοριακών ελέγχων καταψηφίστηκε με 55 ψήφους κατά έναντι 50 υπέρ.

Η Κοπεγχάγη λέει ότι οι τελωνειακοί έλεγχοι έχουν στόχο να μειώσουν τη διασυνοριακή εγκληματικότητα κι επιμένει ότι δεν παραβιάζουν τη συμφωνία που διέπει το χώρο Σένγκεν. Η Γερμανία επέκρινε την απόφασή της και η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε ότι ενδέχεται η επιβολή των νέων ελέγχων να αντιτίθεται στην ελεύθερη διακίνηση προσώπων που αποτελεί βασική προϋπόθεση της συνθήκης Σένγκεν.