ΚΟΣΜΟΣ

Βρήκαν το χαμένο νησί, όπου έγινε η ναυμαχία των Αργινουσών

Βρήκαν το χαμένο νησί, όπου έγινε η ναυμαχία των Αργινουσών

Η διεθνής ομάδα επιστημόνων, η οποία ενεργεί υπό την εποπτεία του Γερμανικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας βρέθηκε μπροστά σε μια σημαντική ανακάλυψη στα παράλια της Σμύρνης, στη Μικρά Ασία.

Η ομάδα των επιστημόνων μελέτησε τα πετρώματα στην περιοχή Ντικιλί της Σμύρνης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μικρή χερσόνησος σε εκείνο το σημείο της δυτικής Τουρκίας είναι το χαμένο νησί του Αιγαίου, όπου έγινε η ναυμαχία των Αργινουσών στα τέλη του Πελοποννησιακού πολέμου.

Οι προσχώσεις που δημιουργήθηκαν στην περιοχή με το πέρασμα των ετών συνετέλεσαν, ώστε το τρίτο νησί του συμπλέγματος των Αργινουσών νήσων της αρχαιότητας, στα παράλια της Μικράς Ασίας και, ακριβώς, απέναντι από τη Λέσβο να «εξαφανιστεί» από το χάρτη.

antik kayip ada bulundu 4923 dhaphoto8

Στο νησί πραγματοποιήθηκε το 406 π.χ. η ναυμαχία των Αργινουσών κατά τα τέλη του Πελοποννησιακού πολέμου μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών. Η ναυμαχία έληξε με νίκη των Αθηναϊκών δυνάμεων έναντι των Σπαρτιατών, όμως, η νίκη αμαυρώθηκε από την εκτέλεση των νικητών Αθηναίων στρατηγών, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε θάνατο, επειδή δεν διέσωσαν τους ναυαγούς και δεν περισυνέλεξαν τις σωρούς περίπου 5.000 συμπολεμιστών τους. Αυτή η αντίδραση των Αθηναίων πολιτών ήταν σε απόλυτη σύμπνοια με τα πιστεύω τους, αφού είναι γνωστές οι ιδέες των αρχαίων Ελλήνων αναφορικά με τον θάνατο, την ψυχή και την ταφή των νεκρών τους.

Σχετικές ειδήσεις