ΚΟΣΜΟΣ

Η NASA θα βάλει φωτιά σε διαστημόπλοιο που βρίσκεται σε τροχιά!

Η NASA θα βάλει φωτιά σε διαστημόπλοιο που βρίσκεται σε τροχιά!

Φωτιά... σε ένα μη επανδρωμένο σκάφος θα επιχειρήσει να βάλει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, προκειμένου να δει τις συνέπειες που θα έχει μια μεγάλη πυρκαγιά σε ένα διαστημόπλοιο που βρίσκεται σε τροχιά.

Αν και στο παρελθόν η NASA έχει πραγματοποιήσει παρόμοια πειράματα, ωστόσο τώρα θα είναι η πρώτη φορά που θα μελετήσει στην πράξη με ποιον τρόπο διαδίδεται μια μεγάλη φωτιά στο εσωτερικό μιας διαστημικής κάψουλας.

Η συγκεκριμένη μελέτη «είναι κρίσιμη για την ασφάλεια των σημερινών και των μελλοντικών διαστημικών αποστολών», σημειώνει ο Γκάρι Ραφ, μηχανικός από το Ερευνητικό Κέντρο Glenn της NASA και μέλος της ομάδας που έχει σχεδιάσει το πείραμα.

Στόχος είναι να μετρηθεί το ύψος που θα έχουν οι φλόγες, η ταχύτητα διάδοσής τους, όπως και η θερμότητα που θα παραχθεί. Επίσης, θα καταγραφούν τα αέρια που θα απελευθερωθούν από την καύση των υλικών της κάψουλας.
Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο προβλέπεται να εκτοξευθεί στις 23 Μαρτίου από το ακρωτήριο Κανάβεραλ, με τη βοήθεια ενός πυραύλου Atlas 5.

Η πυρκαγιά αναμένεται να διαρκέσει περίπου 20 λεπτά, ενώ θα βιντεοσκοπηθεί. Παράλληλα, ειδικοί αισθητήρες θα καταγράφουν συνεχώς τη θερμοκρασία και τα επίπεδα οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της NASA, λίγες ημέρες μετά την πυρπόληση της κάψουλας, τα απομεινάρια της θα μπουν στη γήινη ατμόσφαιρα, με συνέπεια να διαλυθούν.