ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Εβδομήντα νεκροί μετανάστες ο απολογισμός των επιχειρήσεων νότια της Σικελίας

Ιταλία: Εβδομήντα νεκροί μετανάστες ο απολογισμός των επιχειρήσεων νότια της Σικελίας

Εβδομήντα νεκροί και πάνω από δεκατέσσερις χιλιάδες διασωθέντες είναι ο απολογισμός τις τελευταίας εβδομάδας επιχειρήσεων της ιταλικής ακτοφυλακής, του πολεμικού ναυτικού, της Frontex και εμπορικών πλοίων αλλά και μονάδων μη κυβερνητικών οργανισμών, στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Σικελία και τις ακτές της Λιβύης.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, τα κέντρα υποδοχής των πόλεων της Σικελίας στις οποίες αποβιβάζονται οι μετανάστες (Κατάνη, Παλέρμο, Μεσσίνα και Πόρτο Εμπέντοκλε) αντιμετωπίζουν στη φάση αυτή έντονο πρόβλημα χωρητικότητας και αναζητούνται υποδομές κατάλληλες για φιλοξενία σε άλλες περιφέρειες της χώρας.

Ο επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ματτέο Σαλβίνι, έκανε λόγο για «κίνδυνο εισβολής από μέρους των μεταναστών» και ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι. Ο οποίος, με την σειρά του, από το G7 της Ιαπωνίας κάλεσε όλους «να διατηρήσουν, πρώτα απ΄όλα, την ψυχραιμία τους».

Η υπουργός αρμόδια για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, Μαρία Έλενα Μπόσκι, συμπλήρωσε ότι «δεν μπορεί να χαθεί ούτε μια ανθρώπινη ζωή, αλλά πρόκειται και για θέμα το οποίο επιβάλλεται να αντιμετωπισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από την στιγμή που προκύπτει και ένα πρόβλημα το οποίο σχετίζεται με τις δυνατότητες και δυνάμεις των διαφόρων κοινωνιών».

Στο μεταναστευτικό θέλησε να αναφερθεί, τέλος, και ο πάπας Φραγκίσκος κατά την συνάντησή του, σήμερα, με πεντακόσια παιδιά μεταναστών, στο Βατικανό. «Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι μετανάστες δεν αποτελούν κίνδυνο, αλλά βρίσκονται οι ίδιοι σε κίνδυνο», είπε ο Αργεντινός ποντίφικας.

Σχετικές ειδήσεις