ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία δεν αύξησε τις αφίξεις προσφύγων - Συλλήψεις διακινητών

Ιταλία: Η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία δεν αύξησε τις αφίξεις προσφύγων - Συλλήψεις διακινητών

«Κάποιοι λένε ότι αφότου υπεγράφη η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, οι αριθμοί των αφίξεων προσφύγων στην Ιταλία αυξήθηκαν ξαφνικά με εντυπωσιακό τρόπο. Αυτό είναι ψευδές», τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι στην καθιερωμένη επιστολή μέσω Διαδικτύου με την οποία απευθύνεται στους Ιταλούς πολίτες.

Ο Ρέντσι συνέκρινε τα στοιχεία των πρώτων πέντε μηνών του 2015 με εκείνα της ίδιας περιόδου του 2016: «Πέρυσι είχαν φτάσει στην Ιταλία λίγοι περισσότεροι από 47.000 άνθρωποι. Και, ούτε να το είχαμε κάνει επίτηδες, και φέτος έφτασαν λίγοι περισσότεροι από 47.000 άνθρωποι. Πρόκειται για τον ίδιο αριθμό», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

«Όχι μόνο. Οι αφίξεις από Τουρκία και Ελλάδα μειώθηκαν κατά τουλάχιστον τρεις φορές, και δεν ξεπερνούν τα 300 άτομα μέσα σε πέντε μήνες και από τις δυο χώρες. Το μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο θέμα, τόσο σήμερα, όσο και για το μέλλον, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά αν θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε σοβαρά, πρέπει να αντιμετωπισθεί με τον σωστό τρόπο», γράφει ο Ιταλός πρωθυπουργός, για τον οποίο «η πραγματικότητα πρέπει να τυχαίνει της πρέπουσας αντιμετώπισης, βάσει των πραγματικών χαρακτηριστικών της».

H οικονομική αστυνομία της Απουλίας συνέλαβε δυο διακινητές

H οικονομική αστυνομία της Απουλίας συνέλαβε δυο Ιταλούς διακινητές, που μετέφεραν με ταχύπλοο δέκα μετανάστες στην περιοχή του Ότραντο. Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, πρόκειται για 8 Σομαλούς μετανάστες και 2 Σύρους.

Όπως διαρρέει από τις ιταλικές δικαστικές αρχές, βάσει των στοιχείων που προέκυψαν από τις μέχρι τώρα ανακρίσεις, το ταχύπλοο μήκους επτά μέτρων απέπλευσε από τα ελληνικά παράλια του Ιονίου.

Οι διακινητές είναι τριάντα δύο και τριάντα εννέα χρόνων, με καταγωγή από το ιταλικό λιμάνι του Μπρίντιζι, νότια της πόλης του Μπάρι. Η δικαστική αρχή του Λέτσε τους απήγγειλε την κατηγορία της διευκόλυνσης της παράνομης μετανάστευσης.

Στις 23 Μαΐου οι ιταλικές αρχές είχαν εντοπίσει άλλους 24 μετανάστες, οι οποίοι είχαν αποβιβασθεί από πλεούμενο δουλεμπόρων, στην ευρύτερη περιοχή του Ότραντο. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, τις περασμένες ημέρες Ιταλοί διακινητές μετέφεραν και άλλες μικρές ομάδες μεταναστών στην περιοχή της Απουλίας, αλλά κατάφεραν να απομακρυνθούν με τα ταχύπλοά τους πριν τους συλλάβουν οι αστυνομικές αρχές.