ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ προετοιμάζεται για το Brexit - Τα σενάρια του χάους

Η ΕΕ προετοιμάζεται για το Brexit - Τα σενάρια του χάους

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προετοιμάζεται και για χαοτικές καταστάσεις οι οποίες μπορούν ακολουθήσουν μετά το δημοψήφισμα

H Ευρωπαϊκή Ενωση προετοιμάζει διάφορα σενάρια για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Κύκλοι των Βρυξελλών εξέφραζαν την Τετάρτη (15/06) την ελπίδα ότι θα ακολουθηθεί συντεταγμένη διαδικασία σε περίπτωση Brexit, αλλά η Ε.Ε προετοιμάζεται επίσης και για το σενάριο του χάους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung η Κομισιόν έχει καταστρώσει σχέδια για σκληρή αντιμετώπιση της Βρετανίας στην περίπτωση αυτή. Τα σχέδια φτάνουν -στην ακραία περίπτωση- μέχρι και την αναστολή της συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ. Για τους Βρετανούς αυτό θα είχε τεράστιες επιπτώσεις.

Η συντεταγμένη έξοδος προβλέπεται σαφώς από το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Μετά την επίσημη ανακοίνωση της επιθυμίας εξόδου ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις οι οποίες διαρκούν έως δύο χρόνια. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν ρυθμίζουν τη μελλοντική σχέση της αποχωρούσας χώρας με την ΕΕ, αλλά μόνο τον τρόπο του χωρισμού. Η Βρετανία θα μπορούσε να εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρώπη χωρίς προηγουμένως να έχει αποσαφηνιστεί το θέμα της πρόσβασης στην εσωτερική αγορά της ΕΕ. Γι αυτό οι υποστηρικτές του Brexit στην βρετανική κυβέρνηση αναζητούν άλλους δρόμους εξόδου από την ΕΕ.

Με δυσαρέσκεια έγινε γνωστό στις Βρυξέλλες το σχέδιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων Κρις Γκρέιλινγκ, το οποίο προβλέπει να τεθεί σταδιακά το ευρωπαϊκό δίκαιο εκτός ισχύος σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Ο Γκρέιλινγκ θέλει να καθυστερήσει την προβλεπόμενη (από το άρθρο 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών) ανακοίνωση της εξόδου και να επιδιώξει καταρχάς μια «άτυπη» διαδικασία, όπως είπε στους Financial Times εκπρόσωπός των υποστηρικτών του Brexit. Στόχος είναι έξοδος με ταυτόχρονη σύναψη εμπορικής συμφωνίας Βρετανίας-ΕΕ. μέχρι το 2019.

Αυτό έρχεται σε διαμετρική αντίθεση με την άποψη της Κομισιόν, η οποία επιμένει να εκπληρώσει η Μ. Βρετανία τις υποχρεώσεις της μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο. Η Κομισιόν δεν θα παρακολουθήσει απαθώς μια άτακτη έξοδο από την Ε.Ε και έχει ήδη εξετάσει τις νομικές δυνατότητες για την -μη προβλεπόμενη από τις συνθήκες- αναστολή συμμετοχής στην ΕΕ.

Ενα σενάριο προβλέπει να κριθεί το δημοψήφισμα ως επίσημη έκφραση επιθυμίας εξόδου από την ΕΕ. Με την αναστολή δεν θα εφαρμόζονται πλέον για τη Βρετανία οι κανόνες της εσωτερικής αγοράς όπως είναι λ.χ η απαλλαγή της από τους τελωνειακούς δασμούς. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις για τη Βρετανική οικονομία. Το σενάριο αυτό θεωρείται όμως απίθανο διότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα έπαιρνε το ρίσκο σε καμιά περίπτωση, όπως έλεγαν στις Βρυξέλλες, γράφει η βαυαρική εφημερίδα.

Η επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος αναμένεται στις Βρυξέλλες το αργότερο στις 28 Ιουνίου. Μετά οι αρχηγοί των 27 κρατών μελών θα συνεδριάσουν για την περαιτέρω τακτική τους, εφόσον είναι υπέρ του Brexit.

Οι κορυφαίοι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν την επομένη του δημοψηφίσματος

Στο μεταξύ, οι κορυφαίοι ηγέτες της ΕΕ έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν στις Βρυξέλλες το πρωί της 24ης Ιουνίου, την επομένη του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, όπως έγινε σήμερα γνωστό από μια ευρωπαϊκή πηγή.

Τόσο μάλιστα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όσο και οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, πρόκειται να συμμετάσχουν στη Σύνοδο αυτή, αποκάλυψε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή στο περιβάλλον ενός εξ αυτών, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, θα συμμετάσχει επίσης, πρόσθεσε η πηγή.

Η συνάντηση αυτή «δεν είναι ακόμη 100% σίγουρο ότι θα γίνει», δήλωσε η ωστόσο, «αλλά προς το παρόν αυτό είναι το σχέδιο».

Μια ευρωπαϊκή Σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των 28, είναι πάντως ήδη προγραμματισμένη για τις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, με το ζήτημα της Βρετανίας πρώτο στην ημερήσια διάταξη.

Ντάισελμπλουμ: Η ευρωζώνη είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα Brexit

Η ευρωζώνη «είναι ικανή να αντιμετωπίσει» μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαβεβαίωσε πάντως από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μία εβδομάδα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας στην ΕΕ.

«Έχουμε την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε σοκ που θα μπορούσε να προκληθεί», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο, προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι πριν από μερικά χρόνια. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η πολιτική της Ευρωζώνης».

«Παρακολουθούμε στενά (την κατάσταση στη Βρετανία). Ελπίζουμε και πιστεύουμε στη σοφία του βρετανικού λαού», συνέχισε.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίνδος εκτίμησε, τέλος, ότι το Brext θα είχε «αρνητικές επιπτώσεις για τη βρετανική οικονομία αλλά επίσης και για την οικονομία της ηπειρωτικής Ευρώπης», καλώντας τους Βρετανούς ψηφοφόρους «να ψηφίσουν με σύνεση».

«Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν (...) μια δυσκολία για την Ευρώπη αλλά πρώτα και κύρια μια τραγωδία για τη Βρετανία», υποστήριξε εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.

Σχετικές ειδήσεις