ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα καταδίκασε την επίσκεψη του Δαλάι Λάμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Κίνα καταδίκασε την επίσκεψη του Δαλάι Λάμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Πεκίνο καταδίκασε τη Δευτέρα (19/9) την επίσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο Δαλάι Λάμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απειλώντας με αντίμετρα που θα πλήξουν τις σχέσεις Πεκίνου-Βρυξελλών.

«Η Κίνα αντιτίθεται σταθερά στις κατακριτέες ενέργειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε ο Λου Κανγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

«Ας μην περιμένει κάποιος ότι θα παραμείνουμε αδρανείς», υπογράμμισε.

Ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ κατηγορείται από την Κίνα ότι θέλει την ανεξαρτησία του Θιβέτ, μια κατηγορία την οποία αρνείται συστηματικά.

«Οι σχέσεις της Κίνας με την ΕΕ εισέρχονται σε μια φάση ταχείας ανάπτυξης και η επικοινωνία ανάμεσα στα δύο κοινοβούλια ακολουθεί επίσης έναν καλό ρυθμό ανάπτυξης», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

«Όμως σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση οι αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέμειναν να κάνουν του κεφαλιού τους τηρώντας μια κατακριτέα στάση που βλάπτει τα συμφέροντα της Κίνας και υπονομεύει τα πολιτικά θεμέλια των διμερών κοινοβουλευτικών ανταλλαγών», εξήγησε ο Λου Κανγκ.

Απευθυνόμενος, την Πέμπτη, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Δαλάι Λάμα κάλεσε την ΕΕ «να βοηθήσει το μέλλον της Κίνας ασκώντας εποικοδομητική, μερικές φορές απαραίτητη, κριτική, σε μια στιγμή όπου οι κινέζοι ηγέτες, ακόμη και οπαδοί της σκληρής γραμμής, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα είδος διλήμματος για τον τρόπο χειρισμού» του θέματος του Θιβέτ.

«Οι Κινέζοι πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν πως το πρόβλημα πρέπει να διευθετηθεί με λογικό τρόπο, γιατί δεν πρόκειται να εξαφανιστεί», είπε ακόμη.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Έλμαρ Μπροκ αναφέρθηκε από την πλευρά του στις «πιέσεις που ασκήθηκαν για την ακύρωση αυτής της συνάντησης» και επέμεινε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει το δικαίωμα να συναντά όποιον θέλει».

Σχετικές ειδήσεις