ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ο ηθοποιός Τέρι Τζόουνς των "Μόντι Πάιθον" πάσχει από άνοια

Βρετανία: Ο ηθοποιός Τέρι Τζόουνς των "Μόντι Πάιθον" πάσχει από άνοια

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τέρι Τζόουνς, ένα από τα ιδρυτικά μέλη των θρυλικών Μόντι Πάιθον, πάσχει από μια μορφή άνοιας που περιορίζει τη δυνατότητά του να μιλάει, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Ο 74χρονος Τζόουνς ήταν μέλος της ομάδας του "Ιπτάμενου Τσίρκου του Μόντι Πάιθον" που ίδρυσαν στα τέλη της δεκαετίας του '60 ο Τζον Κλιζ, ο Έρικ Άιντλ, ο Γκράχαμ Τσάπμαν, ο Μάικλ Πάλιν και ο Τέρι Γκίλιαμ.

Ο εκπρόσωπος του είπε ότι ο ηθοποιός πάσχει από πρωτοπαθή προϊούσα αφασία, μια μορφή μετωποκροταφικής άνοιας. "Η ασθένεια επηρεάζει την ικανότητά του να επικοινωνεί και δεν είναι πλέον σε θέση να δίνει συνεντεύξεις", ανέφερε.

Η πρωτοπαθής προϊούσα αφασία είναι μια νευρολογική διαταραχή στην οποία ο ασθενής χάνει σταδιακά σχεδόν εντελώς την ικανότητα να μιλάει. Δεν σχετίζεται με το Αλτζχάιμερ. Οι περισσότεροι ασθενείς καταφέρνουν να αυτοεξυπηρετούνται, συνεχίζουν να ασχολούνται με τα χόμπι τους και, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορούν και εξασκούν το επάγγελμά τους, αναφέρει η Εθνική Ένωση Αφασίας στον ιστότοπό της.

Μεταξύ άλλων ο Τζόουνς, που πρόκειται να τιμηθεί για το έργο του τον Οκτώβριο από τη βρετανική κινηματογραφική και τηλεοπτική ακαδημία BAFTA, έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες "Ένας προφήτης μα τι προφήτης" και "Το νόημα της ζωής".

Σχετικές ειδήσεις