ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Βομβίστρια αυτοκτονίας ανατινάχθηκε με μωρό στην πλάτη της

Νιγηρία: Βομβίστρια αυτοκτονίας ανατινάχθηκε με μωρό στην πλάτη της

Οι τρομοκράτες της Μπόκο Χαράμ στέλνουν γυναίκες να πραγματοποιούν επιθέσεις αυτοκτονίας κρατώντας μωρά.

Μια γυναίκα βομβίστρια αυτοκτονίας είχε ένα μωρό στην πλάτη της όταν πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε στις 13 Ιανουαρίου στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπου δρα η τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων.

Παρόλα αυτά είναι δύσκολο να εξαγάγει κανείς συμπέρασμα για το αν πρόκειται για μια νέα τακτική από την πλευρά της Μπόκο Χαράμ, ώστε να μπορούν οι βομβιστές αυτοκτονίας που χρησιμοποιεί να διεισδύουν σε μέρη που συχνάζουν άμαχοι χωρίς να γίνουν αντιληπτοί προτού εξαπολύσουν την επίθεσή τους.

«Σύμφωνα με την έκθεση που λάβαμε μετά την επίθεση στη Μανταγκάλι (στις 13 Ιανουαρίου), μία από τις γυναίκες βομβίστριες αυτοκτονίας είχε ένα μωρό στην πλάτη της», δήλωσε ο Σάαντ Μπέλο, ο συντονιστής της Υπηρεσίας στην Πολιτεία Ανταμάουα.

«Πρόκειται για μια μεμονωμένη περίπτωση και θα ήταν πρώιμο να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα για να πούμε ότι η χρήση μωρών στις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας αποτελεί τακτική», πρόσθεσε.

Στις 13 Ιανουάριου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από μια σειρά εκρήξεων σε ένα σημείο ελέγχου που διαχειρίζονταν τοπικοί κυνηγοί καθώς και σε μια στρατιωτική βάση και σε μια στάση λεωφορείου στην περιφέρεια της Μαντάγκαλι. Σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, πολλές χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια έχουν απαχθεί από την έναρξη της ένοπλης εξέγερσης της Μπόκο Χαράμ το 2009.

Η οργάνωση τις χρησιμοποιεί ως σκλάβες του σεξ ή ανθρώπινες βόμβες, ενώ στρατολογεί με τη βία τους άνδρες και τα αγόρια.
Γυναίκες και κορίτσια χρησιμοποιούνται συχνά για να διαπράξουν επιθέσεις εναντίον αμάχων, με στόχο αγορές, σημεία ελέγχου, στάσεις λεωφορείων ή ακόμη και τεμένη και εκκλησίες.

Στις 11 Δεκεμβρίου δύο κορίτσια περίπου 7 ετών πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν σε μια αγορά του Μαϊντουγκούρι, της πρωτεύουσας της Πολιτείας Μπόρνο, προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό τουλάχιστον 17.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων