Ινδία: Επικυρώθηκε η θανατική ποινή για 4 άνδρες που βίασαν και σκότωσαν φοιτήτρια

Ινδία: Επικυρώθηκε η θανατική ποινή για 4 άνδρες που βίασαν και σκότωσαν φοιτήτρια

Το έγκλημα προκάλεσε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρο τον κόσμο και καταδικάστηκε από σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα στρέφοντας την προσοχή της στη βία κατά των γυναικών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας επικύρωσε σήμερα την θανατική ποινή που είχε επιβληθεί σε τέσσερις άνδρες, οι οποίοι βίασαν ομαδικά μια νεαρή μέσα σε λεωφορείο το 2012 και προκάλεσαν έτσι τον θάνατό της. 

Συγγενείς του θύματος που βρίσκονταν στην αίθουσα του δικαστηρίου ξέσπασαν σε χειροκροτήματα την ώρα που οι δικαστές εξηγούσαν ότι η φύση του εγκλήματος πληροί το «σπανιότερο των σπανίων» κριτήριο που απαιτείται για να αιτιολογήσει την επιβολή της εσχάτης των ποινών στην Ινδία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ταυτότητα του θύματος δεν έχει γίνει γνωστή καθώς προστατεύεται από τον νόμο. «Πρόκειται για ένα βάρβαρο έγκλημα, το οποίο έχει κλονίσει την κοινωνική συνείδηση», είπε ο δικαστής Ρ.Μπανουμάτι έπειτα από την απόρριψη από το τριμελές Ανώτατο Δικαστήριο της έφεσης που είχαν καταθέσει οι κατηγορούμενοι.

Οι πέντε ενήλικες και ένας ανήλικος παρέσυραν την 23χρονη μαθητευόμενη φυσιοθεραπεύτρια και έναν φίλο της σε ένα μίνι-μπας στις 16 Δεκεμβρίου του 2012 και στη συνέχεια την βίασαν κατ΄επανάληψη, την κακοποίησαν σεξουαλικά με μεταλλική βέργα και έπειτα από τον άγριο ξυλοδαρμό και των δύο, τους πέταξαν στον δρόμο.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό φάκελο, οι κατηγορούμενοι έσβησαν τα φώτα του λεωφορείου και οδηγούσαν εκ περιτροπής το όχημα, ενώ δύο από αυτούς κρατούσαν ακινητοποιημένο το θύμα και ένας άλλος την βίαζε.

Η 23χρονη έφερε σημάδια από δαγκωματιές σε πολλά σημεία του σώματός της, ενώ στην προσπάθειά της να αντισταθεί είχε δαγκώσει και η ίδια τους δράστες.

Αφού αφαίρεσαν τμήμα των εντέρων του θύματος και την πέταξαν μαζί με τον φίλο της από το λεωφορείο εν κινήσει, στη συνέχεια επιχείρησαν να περάσουν από πάνω της με το όχημα, αλλά ο φίλος της την τράβηξε στην άκρη, γράφει η έκθεση της αστυνομίας.

Οι δύο τους έμειναν στην άκρη του δρόμου «σοβαρά τραυματισμένοι και αιμόφυρτοι» και βρέθηκαν γυμνοί από έναν δημοτικό υπάλληλο που έδωσε στον άνδρα ένα πουκάμισο και κάλεσε την αστυνομία.

Η νεαρή υπέκυψε στα βαριά εσωτερικά τραύματά της δύο εβδομάδες αργότερα σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης.

Τέσσερις από τους δράστες καταδικάστηκαν σε θάνατο το 2013, ενώ ο πέμπτος απαγχονίστηκε μέσα στο κελί του κατά την πρώτη δίκη της υπόθεσης που διήρκεσε επτά μήνες. Την ετυμηγορία επικύρωσε το 2014 κατώτερο δικαστήριο.

Οι τέσσερις -ο γυμναστής Βινάι Σάρμα, ο καθαριστής λεωφορείων Ακσάι Κουμάρ Τακούρ, ο πωλητής φρούτων Παουάν Γκούπτα και ο άνεργος Μουκές Σιχ- προσέφυγαν τότε στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο έκτος κατηγορούμενος, ένας ανήλικος ο οποίος είναι εκείνος που αφαίρεσε τμήμα των εντέρων του θύματος με τα ίδια του τα χέρια, πέρασε τρία χρόνια σε αναμορφωτήριο και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Οι κατηγορούμενοι δεν εμφανίστηκαν σήμερα στο δικαστήριο.

Ο Α.Π Σιχ, ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τρεις από τους καταδικασθέντες, δήλωσε ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη και δεσμεύτηκε να υποβάλει αίτημα αναθεώρησης της απόφασης στον επικεφαλής δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η τελευταία επιλογή των καταδικασθέντων, οι οποίοι σήμερα είναι όλοι μικρότεροι από 30, είναι να ζητήσουν από τον πρόεδρο Πρανάμπ Μουχέρτζι να τους δώσει χάρη.

Κατά μέσον όρο, καθημερινά καταγράφονται 50 αξιόποινες πράξεις με θύματα γυναίκες από την αστυνομία της ινδικής πρωτεύουσας, περιλαμβανομένων τουλάχιστον τεσσάρων κρουσμάτων βιασμών, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών.