ΚΟΣΜΟΣ

Στο χείλος του διχασμού τα Σκόπια: Αλβανόφωνοι εναντίον Σλαβοφώνων στα ερείπια της χώρας

Στο χείλος του διχασμού τα Σκόπια: Αλβανόφωνοι εναντίον Σλαβοφώνων στα ερείπια της χώρας

Σκόπια: Τις πληγές τους μετρούν τα γειτονικά Σκόπια, στον απόηχο της σοβαρότατης πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που προκάλεσε το εθνικιστικό κόμμα VMRO του Νίκολα Γκρούεφσκι, με τη χώρα να αναζητά νέο βηματισμό μετά και την εκλογή του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, στην κυβέρνηση του οποίου συμμετέχουν και δύο κόμματα της αλβανικής μειονότητας.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΖΑΕΦ «ΞΗΛΩΝΕΙ» ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΚΕΦΑΛΑ ΑΠΟ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ

Σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο της Deutsche Welle, η σκοπιανή κοινωνία τελεί υπό διχασμό, ο οποίος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διακυβέρνηση του Γκρούεφσκι, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία επί σχεδόν 11 χρόνια. Την τελευταία διετία η χώρα βίωσε μια πρωτοφανή πολιτική κρίση, ενώ επί ένα εξάμηνο μετά τις εκλογές στάθηκε αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Για τον Γερμανό σοσιαλδημοκράτη βουλευτή Γιόσιπ Γιουράτοβιτς, ο οποίος γνωρίζει καλά τα Βαλκάνια, «το VMRO δηλητηρίασε την κοινωνία επενδύοντας στον εθνικισμό. Η νέα κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ θα πρέπει τώρα να κατευνάσει τα πνεύματα στο εσωτερικό και να καθησυχάσει τους εταίρους στο εξωτερικό. Η πολιτική κρίση μπορεί να τερματίστηκε, όμως η χώρα αντιμετωπίζει οικονομική και κοινωνική κρίση».

Η κυβέρνηση Ζάεφ, όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, έχει πλέον μακρύ και εξαιρετικά δύσκολο δρόμο μπροστά της: Πρέπει να ασχοληθεί και με τη δημοσιονομική κατάσταση του κράτους, η οποία είναι λίγο - πολύ άγνωστη.

Σύμφωνα με στατικά στοιχεία, τα οποία επικαλείται η DW, ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι και το κόμμα του έχουν διογκώσει το δημόσιο χρέος κατά τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ. Για το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα «Σκόπια 2014», στα πλαίσια του οποίου στήθηκαν εκατοντάδες αγάλματα, κυρίως του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Βουκεφάλα και κατασκευάστηκαν πολυτελή δημόσια κτίρια, δαπανήθηκαν 700 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, δαπανήθηκαν σημαντικά ποσά στην στήριξη του πελατειακού κράτους, χάρη στα οποία το VMRO κατάφερε να κρατηθεί στην εξουσία.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, αυτά πλέον φαίνεται να ανήκουν στο παρελθόν, καθώς ο Ζάεφ και η κυβέρνησή του έχουν αποφασίσει να κατεδαφίσουν όλα τα κιτς αγάλματα και τα σιντριβάνια με τους αρχαίους Έλληνες πολεμιστές που είχε στήσει το καθεστώς Γκρούεφσκι, προκαλώντας διαρκώς την Ελλάδα και επιμένοντας σε έναν ανιστόρητο και επικίνδυνο μεγαλοϊδεατισμό.

Αναζητείται συμβιβασμός με την Ελλάδα

Όπως εκτιμά, εξάλλου, το δίκτυο της DW, η κυβέρνηση συνασπισμού του Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται ωστόσο και διεθνώς αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Όπως δηλώνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «η ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αποτελούν προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης».

Κύριο εμπόδιο για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι το ανοιχτό ζήτημα της ονομασίας. Από το 2008 η Ελλάδα μπλοκάρει την συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και από το 2009 την ένταξή της στην ΕΕ. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ ανακοίνωσε ήδη ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα, όπου, όπως λέει, βρίσκεται το «μεγαλύτερο πρόβλημα».

Αυτό που, ωστόσο, προέχει είναι να διασφαλιστεί η ηρεμία στο εσωτερικό των Σκοπίων και στη συνέχεια να ξεκινήσει η αναζήτηση συμβιβασμού με την Ελλάδα.

Ενισχύεται το αλβανικό στοιχείο

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί κανείς να παραβλέπει το γεγονός ότι τα αλβανικά κόμματα κατέχουν οκτώ από τις συνολικά 25 θέσεις του νέου Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Ζάεφ και ήδη ζητούν να γίνει μία από τις επίσημες γλώσσες του κράτους και η αλβανική και να μη χρησιμοποιείται μόνο στις περιοχές, όπου ζουν οι αλβανόφωνοι.

Ενδεικτική, άλλωστε, υπήρξε και η κίνηση του προέδρου της σκοπιανής βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, να προσφωνήσει στα αλβανικά τον Ζάεφ, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση, αμέσως μετά την εκλογή του.

Η τάση αυτή καταδεικνύει ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν αντίστοιχα «ξεσπάσματα» εθνικισμού και από το αλβανικό στοιχείο, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαβιούν στη γειτονική χώρα και επιθυμούν μια προσάρτηση με την Αλβανία, κινούμενοι στο δόγμα της «Μεγάλης Αλβανίας».

Την ίδια ώρα, μαίνεται ο σάλος μετά την απόπειρα δολοφονίας την Παρασκευή (02/06/2017) του απερχόμενου υπουργού Παιδείας, Νίκολα Τοντόροφ, από έναν 60χρονο, την ώρα που εξελισσόταν η διαδικασία παράδοσης - παραλαβής στο νέο ομόλογό του, στο κτήριο του υπουργείου. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Η κατάσταση στη γειτονική χώρα παραμένει, σε κάθε περίπτωση, εξαιρετικά τεταμένη και, όπως υπογραμμίζουν ειδικοί αναλυτές στο Newsbomb.gr, η ελληνική πλευρά οφείλει να παραμείνει σε αυξημένη επαγρύπνηση και προσοχή.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, AFP και Reuters

Σχετικές ειδήσεις