ΚΟΣΜΟΣ

Σκοτ Κέλι: Επέστρεψε από το διάστημα... άλλος άνθρωπος - Άλλαξε το DNA του

Σκοτ Κέλι: Επέστρεψε από το διάστημα... άλλος άνθρωπος - Άλλαξε το DNA του

Επί 340 ημέρες έμεινε στο διάστημα ο Αμερικανός αστροναύτης Σκοτ Κέλι, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει το DNA του κατά 7%.

Ο Aμερικανός αστροναύτης επέστρεψε στη Γη τον Μάρτιο του 2016, έπειτα από την ιστορική αποστολή του, διάρκειας 340 ημερών, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Επιστήμονες της NASA ανακάλυψαν ότι ο διάσημος αστροναύτης υπέστη απρόσμενες γενετικές αλλαγές με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον γενετικά ταυτόσημος με τον δίδυμο αδελφό του Μαρκ Κέλι.

Όταν επέστρεψε στη Γη, η NASA τον μελέτησε σε σύγκριση με τον Μαρκ και διαπίστωσε ότι το 7% των γονιδίων του δεν είχε επιστρέψει στο φυσιολογικό. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πόσο καιρό θα διαρκέσουν αυτές οι αλλαγές. «Μπορούν όλοι να επανέλθουν στο φυσιολογικό μετά από ένα ή δύο χρόνια, ή πέντε χρόνια. Απλά δεν ξέρουμε », δήλωσε ο Christopher Mason της Weill Cornell Medicine και ο συγγραφέας μιας μελέτης για τις αλλαγές.

Οι επιστήμονες της NASA ονομάζουν αυτές τις αλλαγές στο DNA «διαστημικά γονίδια» και τις αποδίδουν στις πιέσεις του διαστημικού ταξιδιού.

Τα γονίδια που ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας των κυττάρων. Η ομάδα του Mason αποκάλυψε πολυάριθμες αλλαγές υγείας στον Σκοτ, συμπεριλαμβανομένων κυττάρων με έλλειψη οξυγόνου και κυττάρων που έδειξαν βλάβη στα μιτοχόνδρια, την ενεργειακή δύναμη ενός κυττάρου.

Η θετική πλευρά της ανακάλυψης, είναι ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, τα τελομερή του Σκοτ επικηκύνθηκαν. Αλλά μόλις επέστρεψε στη Γη, επέστρεψαν στο προηγούμενο μήκος τους μέσα σε 48 ώρες. Η ιατρική ομάδα πιστεύει ότι πολλές από αυτές τις βιολογικές αλλαγές προκλήθηκαν από την ακτινοβολία και τη διατροφή με περιορισμένες θερμίδες.

Ο Σκοτ Κέλι αστειεύτηκε πάντως ότι είναι «καλά τα νέα» γιατί δεν είναι πλέον αναγκασμένος να αποκαλεί τον Μαρκ, ομοζυγωτικό του δίδυμο.

Πηγή: nbcnews

Σχετικές ειδήσεις