ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα επιβάλλει δασμούς σε 106 προϊόντα των ΗΠΑ - Τραμπ: Δεν είμαστε σε πόλεμο με την Κίνα

Η Κίνα επιβάλλει δασμούς σε 106 προϊόντα των ΗΠΑ - Τραμπ: Δεν είμαστε σε πόλεμο με την Κίνα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε σήμερα (4/4) ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, μερικές ώρες αφότου το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς σε μια σειρά αμερικανικών εισαγωγών ως απάντηση σε αντίστοιχους δασμούς που ανακοίνωσε μια ημέρα νωρίτερα ο Λευκός Οίκος.

«Δεν είμαστε σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, αυτός ο πόλεμος χάθηκε πριν από πολλά χρόνια από τους ανόητους, ή ανίκανους, ανθρώπους που εκπροσωπούσαν τις ΗΠΑ», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Τραμπ δήλωσε, επίσης μέσω του Twitter, ότι η κυβέρνησή του «θα λάβει ισχυρά μέτρα» για τη μετανάστευση αργότερα σήμερα, χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει επιπλέον δασμούς ύψους 25% σε 106 αμερικανικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων η σόγια, τα αυτοκίνητα, τα χημικά προϊόντα, κάποιοι τύποι αεροσκαφών και προϊόντα καλαμποκιού, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Η αξία των προϊόντων αυτών ανήλθε το 2017 στα 50 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου.

Επιπλέον δασμοί θα επιβληθούν σε προϊόντα όπως το ουίσκι, τα πούρα και ο καπνός, κάποια είδη βοδινού, λιπαντικά, προπάνιο και άλλα πλαστικά προϊόντα, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του. Στους νέους δασμούς θα υπόκεινται ο αμερικανικός χυμός πορτοκαλιού, το βαμβάκι, κάποια είδη σίτου καθώς και τα μικρά φορτηγά, κάποια οχήματα τύπου SUV και ορισμένα ηλεκτρικά οχήματα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου αυτού θα εξαρτηθεί από το πότε θα επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις