ΚΟΣΜΟΣ

Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις Βόρειας και Νότιας Κορέας: Συνομιλίες τέλος με την «ανίκανη» Σεούλ

Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις Βόρειας και Νότιας Κορέας: Συνομιλίες τέλος με την «ανίκανη» Σεούλ

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Βόρειας Κορέας αποκάλεσε σήμερα 17 Μαΐου την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας «αδαή και ανίκανη», κατήγγειλε τα αεροπορικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νότιας Κορέας και απείλησε να σταματήσει όλες τις συνομιλίες με τον Νότο αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Πιονγκγιάνγκ.

Τα σχόλια του Ρι Σον Γκουόν, επικεφαλής της Επιτροπής της Βόρειας Κορέας για την Ειρηνική Επανένωση της χώρας, είναι τα πιο πρόσφατα σε μια σειρά εμπρηστικών δηλώσεων που δείχνουν μια δραστική αλλαγή τόνου έπειτα από μήνες κατευνασμού της έντασης με σχέδια για αποπυρηνικοποίηση και μια σύνοδο κορυφής με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ρι επέκρινε τον Νότο για τη συμμετοχή του στα γυμνάσια καθώς και για το ότι επέτρεψε σε ένα «ανθρώπινο σκουπίδι» να μιλήσει στην Εθνοσυνέλευση, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
«Αν η σοβαρή κατάσταση που οδήγησε στην αναστολή των υψηλού επιπέδου συνομιλιών βορρά-νότου δεν διευθετηθεί, δεν θα είναι ποτέ εύκολο να καθίσουμε ξανά πρόσωπο με πρόσωπο με το παρόν καθεστώς της νότιας Κορέας», αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου δεν δίνονται περισσότερες εξηγήσεις.

Στην αγγλόφωνη υπηρεσία του το KCNA χρησιμοποιεί σκόπιμα πεζά για τον «βορρά» και τον «νότο» ώστε να δείξει ότι αναγνωρίζει μόνο μια ενιαία Κορέα.

The Hottest Bitcoin Issue Between North South Korea

Η Βόρεια Κορέα δήλωσε χθες ότι μπορεί να μην συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουνίου ανάμεσα στον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Σιγκαπούρη, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθήσουν να απαιτούν από αυτήν να εγκαταλείψει μονομερώς το πυρηνικό οπλοστάσιό της το οποίο έχει αναπτύξει κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό που θεωρεί ως εχθρικότητα των ΗΠΑ.

Αξιωματούχος του νοτιοκορεατικού προεδρικού Κυανού Οίκου δήλωσε πως ο Νότος σκοπεύει να παίξει πιο ενεργά «τον ρόλο του μεσολαβητή» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας, αλλά αυτή η πρόθεση έχει τεθεί εν αμφιβόλω με τα σχόλια του Ρι.

«Με αυτή την ευκαιρία, οι αρχές της νότιας Κορέας έχουν αποδείξει ξεκάθαρα ότι είναι μια αδαής και ανίκανη ομάδα από την οποία λείπει η στοιχειώδης λογική της παρούσας κατάστασης», αναφέρεται στη δήλωση του Ρι.

kimjongun northkorea

Στη δήλωση δεν κατονομάζεται το «ανθρώπινο σκουπίδι», ωστόσο ο Τάε Γιονγκ Χο, πρώην Βορειοκορεάτης διπλωμάτης στη Βρετανία που αυτομόλησε στον Νότο το 2016, παραχώρησε τη Δευτέρα συνέντευξη Τύπου στην Εθνοσυνέλευση της Νότιας Κορέας για την παρουσίαση των απομνημονευμάτων του.

Στα απομνημονεύματά του, που φέρουν τον τίτλο "Password from the Third Floor" (Σύνθημα από τον τρίτο όροφο), ο Τάε χαρακτηρίζει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ «ανυπόμονο, παρορμητικό και βίαιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters