ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Ο ρόλος του Ματαρέλα και ο «Ψαλιδοχέρης» του ΔΝΤ

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Ο ρόλος του Ματαρέλα και ο «Ψαλιδοχέρης» του ΔΝΤ

Ιταλία | Πολιτική κρίση: Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, ένας σεβαστός θεσμικός ρόλος, αν και έχει περιορισμένες εξουσίες, εντούτοις αυτές έχουν συχνά αποδειχθεί σημαντικές σε περιπτώσεις πολιτικής κρίσης, όπως αυτή που σοβεί εδώ και τουλάχιστον 85 ημέρες στη γειτονική χώρα.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΑ «ΠΕΝΤΕ ΑΣΤΕΡΙΑ» ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ – ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΛΕΓΚΑ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ

Υπό το πρίσμα αυτό, ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, αρνήθηκε να διορίσει τον ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, μολονότι αυτός προτάθηκε από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και υποστηριζόταν από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το προνόμιο αυτό, το οποίο προβλέπεται από το άρθρο 92 του ιταλικού Συντάγματος, προκάλεσε την οργή του Ματέο Σαλβίνι της ακροδεξιάς Λέγκα και του Λουίτζι Ντι Μάιο, του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

Μάλιστα, ο Ντι Μάιο έφτασε στο σημείο να απειλήσει τον Πρόεδρο της Ιταλίας με παραπομπή στη Βουλή για «εσχάτη προδοσία», μια κίνηση που ερμηνεύεται ως προσπάθεια εντυπωσιασμού, η οποία, όμως δεν θεωρείται εφικτή.

Και τούτο, γιατί αν και ο επικεφαλής των «Πέντε Αστέρων» πόνταρε σε στήριξη από τη Λέγκα του Βορρά, φαίνεται τελικά πως την… πάτησε.

Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος, Ματέο Σαλβίνι, απέρριψε τη Δευτέρα (28/05/2018) τη συζήτηση περί παραπομπής του προέδρου Ματταρέλλα, για εσχάτη προδοσία και επισημαίνει ότι θέλει αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Κάποια πράγματα δεν γίνονται εν θερμώ… Δεν θέλω να συζητήσω για παραπομπή», είπε χαρακτηριστικά ο Σαλβίνι, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Capital.

Σημείωσε ότι από τη στιγμή που η Λέγκα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή «πρέπει να δούμε εάν μπορεί να αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο».

Υπενθυμίζεται ότι την παραπομπή του πρόεδρου για εσχάτη προδοσία ζήτησε ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, μετά την απόφαση του Σέρτζιο Ματαρέλα να απορρίψει την επιλογή των δύο κομμάτων για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Ο ίδιος ο πρόεδρος επισημαίνει ότι δεν είναι εκείνος, που μπλόκαρε τη διαδικασία για σχηματισμό κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι για το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να επιλεγεί ένα πρόσωπο, που δεν θα στέλνει το μήνυμα ότι η Ιταλία οδεύει προς έξοδο από το ευρώ.
Σήμερα Δευτέρα, στις 12:30 ώρα Ελλάδος αναμένεται να δώσει την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών στον Κάρλο Κοταρέλι, πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ΔΝΤ.

Ποιος είναι ο «Ψαλιδοχέρης» του ΔΝΤ που θέλει να κυβερνήσει την Ιταλία

cottarelli 2
BERLUSCONI

«Κόκκινο πανί» έχει γίνει για το συνασπισμό της ακροδεξιάς Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι και του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων του Λουίτζι Ντι Μάιο, η απόφαση του Προέδρου της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα να αναθέσει εντολή κυβέρνησης σε μια ομάδα τεχνοκρατών, υπό το πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρλο Κοταρέλι.

Ο 64χρονος Κοταρέλι, οικονομολόγος στο επάγγελμα και απόφοιτος της Σχολής Οικονομικών της Σιένα αλλά και της αντίστοιχης του Λονδίνου, είχε εργαστεί για λογαριασμό του ΔΝΤ από το 2008 έως το 2013 και έχει το παρατσούκλι «Mr. Scissors» (στα ελληνικά «ο κύριος Ψαλίδι»).

Το διόλου τιμητικό προσωνύμιο οφείλεται στις ενέργειες που είχε κάνει ο ίδιος κατά την περίοδο της θητείας του στο Ταμείο, προβαίνοντας σε δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες της Ιταλίας.

Και μόνο στο άκουσμα του ονόματος του Κοταρέλι χθες, Κυριακή (27/05) οι αντιδράσεις των Σαλβίνι και Ντι Μάιο ήταν οργισμένες, με τον δεύτερο, μάλιστα, να εγκαλεί τον Πρόεδρο Ματαρέλα για «θεσμική εκτροπή» και «εσχάτη προδοσία».

Διαβάστε σχετικά:

Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, οι πολιτικοί αναλυτές στη γειτονική χώρα που θεωρούν ότι ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας άνοιξε την «Κερκόπορτα» στο ΔΝΤ.

Άλλοι, πάλι, επιχειρούν ακόμη και συγκρίσεις της τωρινής πολιτικής κατάστασης στην Ιταλία με την ελληνική κρίση του 2015, αλλά και τα όσα είχαν συμβεί νωρίτερα, το 2010, όταν ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, προσέφευγε στο ΔΝΤ, ώστε να μπει η Ελλάδα στο πρώτο Μνημόνιο.

Η προϊστορία με τις «παρεμβάσεις» των Ιταλών προέδρων

Ωστόσο αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένας Ιταλός πρόεδρος αρνείται να διορίσει έναν υπουργό που υποστηρίζει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στην ιστορία της ιταλικής δημοκρατίας έχουν υπάρξει τουλάχιστον άλλες τρεις περιπτώσεις που έχει συμβεί αυτό, με πιο γνωστή μία που αφορά τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο τότε νικητής των βουλευτικών εκλογών του 1994 μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, ο οποίος βρισκόταν ήδη στο στόχαστρο της δικαιοσύνης, είχε προτείνει στον τότε πρόεδρο Όσκαρ Λουίτζι Σκαλφάρο να διορίσει τον δικηγόρο του Τσέζαρε Πρεβίτι υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος Σκαλφάρο αρνήθηκε να το κάνει και ο Μπερλουσκόνι υποχώρησε.

Αυτήν τη φορά όμως, οι Ιταλοί λαϊκιστές δεν αποδέχθηκαν τη χρήση του προνομίου αυτού από τον πρόεδρο της Ιταλίας, καταγγέλλοντας άσκηση επιρροής από τις Βρυξέλλες ή τα χρηματοπιστωτικά «λόμπι».

Σε αυτή τη βάση ο Ντι Μάιο δήλωσε αργά χθες το βράδυ ότι θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία καθαίρεσης του Σέρτζιο Ματαρέλα για εσχάτη προδοσία, σε εφαρμογή του άρθρου 90 του Συντάγματος. Ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία των δύο σωμάτων του ιταλικού κοινοβουλίου σε κοινή συνεδρίασή τους.

Οι εξουσίες του προέδρου είναι πολύ πλαισιωμένες και αφορούν κυρίως την εξουσία του να διορίζει πρωθυπουργό και στη συνέχεια να εγκρίνει τον διορισμό των υπουργών που θα του προτείνει αυτός.

Επίσης έχει την εξουσία να διαλύει τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, ένα από τα αποτρεπτικά όπλα που διαθέτει το οποίο έχει βοηθήσει σε πολλές πολιτικές κρίσεις στην Ιταλία, την κοινοβουλευτική αυτή δημοκρατία που έχει ήδη γνωρίσει 64 κυβερνήσεις από το 1946.

Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2011, την ώρα που οι αγορές έβαλαν κατά της Ιταλίας, ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο δεν δίστασε να συμβάλει στην επιχείρηση εκδίωξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, διορίζοντας στη συνέχεια τον πρώην επίτροπο της ΕΕ Μάριο Μόντι στην πρωθυπουργία.

Ο Μπερλουσκόνι είχε καταγγείλει τότε ένα πραξικόπημα και είχε ζητήσει, μάταια όμως, πρόωρες εκλογές.

Η Λέγκα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων είχαν και αυτά ζητήσει πρόωρες εκλογές μετά το όχι των Ιταλών στο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα στα τέλη του 2016, το οποίο είχε ζητήσει ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Ο τελευταίος παραιτήθηκε βεβαίως, αλλά ο Σέρτζιο Ματταρέλλα αρνήθηκε να προχωρήσει στη διάλυση του κοινοβουλίου.

Με πληροφορίες από ANSA, Radio Capital και ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δείτε επίσης:




Σχετικές ειδήσεις