ΚΟΣΜΟΣ

Αυτός είναι ο «Ψαλιδοχέρης» του ΔΝΤ που θέλει να κυβερνήσει την Ιταλία (pics)

Αυτός είναι ο «Ψαλιδοχέρης» του ΔΝΤ που θέλει να κυβερνήσει την Ιταλία (pics)

Ιταλία | Πολιτική κρίση: «Κόκκινο πανί» έχει γίνει για το συνασπισμό της ακροδεξιάς Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι και του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων του Λουίτζι Ντι Μάιο, η απόφαση του Προέδρου της Ιταλίας Σέρτζιο Ματταρέλλα να αναθέσει εντολή κυβέρνησης σε μια ομάδα τεχνοκρατών, υπό το πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρλο Κοταρέλι.

Ο 64ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΡΛΟ ΚΟΤΑΡΕΛΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΟΡΓΗ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ

Ο 64χρονος Κοταρέλι, οικονομολόγος στο επάγγελμα και απόφοιτος της Σχολής Οικονομικών της Σιένα αλλά και της αντίστοιχης του Λονδίνου, είχε εργαστεί για λογαριασμό του ΔΝΤ από το 2008 έως το 2013 και έχει το παρατσούκλι «Mr. Scissors» (στα ελληνικά «ο κύριος Ψαλίδι»).

Το διόλου τιμητικό προσωνύμιο οφείλεται στις ενέργειες που είχε κάνει ο ίδιος κατά την περίοδο της θητείας του στο Ταμείο, προβαίνοντας σε δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες της Ιταλίας.

Και μόνο στο άκουσμα του ονόματος του Κοταρέλι χθες, Κυριακή (27/05) οι αντιδράσεις των Σαλβίνι και Ντι Μάιο ήταν οργισμένες, με τον δεύτερο, μάλιστα, να εγκαλεί τον Πρόεδρο Ματταρέλλα για «θεσμική εκτροπή» και «εσχάτη προδοσία».

Διαβάστε σχετικά:

Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, οι πολιτικοί αναλυτές στη γειτονική χώρα που θεωρούν ότι ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας άνοιξε την «Κερκόπορτα» στο ΔΝΤ.

Άλλοι, πάλι, επιχειρούν ακόμη και συγκρίσεις της τωρινής πολιτικής κατάστασης στην Ιταλία με την ελληνική κρίση του 2015, αλλά και τα όσα είχαν συμβεί νωρίτερα, το 2010, όταν ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, προσέφευγε στο ΔΝΤ, ώστε να μπει η Ελλάδα στο πρώτο Μνημόνιο.

Δείτε επίσης:

Σχετικές ειδήσεις