ΚΟΣΜΟΣ

Μουντιάλ 2018: «Ματωμένοι» πανηγυρισμοί στη Γαλλία - Δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες (pics)

Μουντιάλ 2018: «Ματωμένοι» πανηγυρισμοί στη Γαλλία - Δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες (pics)

Μουντιάλ 2018 | Γαλλία: Μπορεί οι «τρικολόρ» να έκαναν το θαύμα τους στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, νικώντας την Κροατία με σκορ 4-2, ωστόσο οι πανηγυρισμοί στη Γαλλία την Κυριακή (15/07/2018) αμαυρώθηκαν από μια σειρά τραγικών περιστατικών και επεισοδίων, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ «ΜΠΛΕ» - ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η νίκη της εθνικής ποδοσφαίρου εξάλλου αμαυρώθηκε από δύο αιματηρά περιστατικά. Στην πόλη Ανεσί (Annecy), ένας 50χρονος άνδρας σκοτώθηκε, όταν έπεσε σε κανάλι, όπου το βάθος του νερού ήταν μικρό.

Στην πόλη Σεν Φελίξ (Saint – Felix) της επαρχίας Ουάζ (Oise) ένας άνδρας που πανηγύριζε την ώρα που οδηγούσε, βρήκε ακαριαίο θάνατο, όταν το αυτοκίνητό του προσέκρουσε πάνω σε πλάτανο.

Στην πόλη Φρουάρ, τρία παιδιά ηλικίας από 3 έως 6 ετών, τραυματίστηκαν σοβαρά, όταν χτυπήθηκαν από διερχόμενη μοτοσικλέτα.

Παράλληλα, το κέντρο του Παρισιού μετατράπηκε αργά το βράδυ της Κυριακής (16/07/2018) σε πεδίο μάχης, όταν 30 περίπου νεαροί, εκμεταλλευόμενοι τους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του Μουντιάλ, έσπασαν το Drugstore Publicis στο Σανζ Ελιζέ, απ’ όπου έκλεψαν μπουκάλια κρασιού και σαμπάνιας.

Ωστόσο, λεηλασίες σημειώθηκαν και σε άλλα δύο σούπερ μάρκετ κοντά στα Ηλύσια Πεδία, όπως ανέφεραν οι γαλλικές Αρχές ασφαλείας.

Το Σανζ Ελιζέ προοδευτικά άδειασε από τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που γιόρτασαν τη νίκη των «τρικολόρ» στον τελικό και, περί τις 23:30 (00:30 ώρα Ελλάδας) οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν χρήση εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση για να διαλύσουν τους ταραξίες.

Εξάλλου, νωρίτερα στις 21:10 (22:10 ώρα Ελλάδας) ένας άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά, όταν κατά τη διάρκεια μιας αψιμαχίας δέχθηκε χτύπημα με κράνος κοντά στο χώρο, όπου είχε συγκεντρωθεί το πλήθος, για να γιορτάσει τη νίκη της εθνικής Γαλλίας.

Στη Λιόν η κατάσταση άρχισε να εκτραχύνεται από νωρίς το βράδυ γύρω από την πλατεία Μπελκούρ, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 20.000 άνθρωποι για να δουν τον τελικό σε γιγαντοοθόνη.

Οι αψιμαχίες προκάλεσαν αναστάτωση και φυγή μέρους του πλήθους, καθώς οι καπνοί ενόχλησαν πολλούς. Τα σποραδικά επεισόδια συνεχίστηκαν ανάμεσα σε μικρές ομάδες νεαρών και αστυνομικούς κατά τόπους στο κέντρο της πόλης.

Στη Μασσαλία, ξέσπασαν διάφορα επεισόδια, κυρίως γύρω από το Παλιό Λιμάνι και τη fan zone. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας, υπήρξαν πολλές ρίψεις αντικειμένων, «δύο μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης τραυματίστηκαν» και «10 άτομα προσήχθησαν». Αργότερα το βράδυ πάντως, αποκαταστάθηκε η ηρεμία.

Στην πόλη Αζαξιό, στην Κορσική, ξέσπασαν μικρής έκτασης επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές της Γαλλίας και της Κροατίας μετά τη λήξη του αγώνα, ανέφεραν πυροσβέστες και οι υπηρεσίες της νομαρχίας. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Επεισόδια αναφέρθηκαν επίσης στο Στρασβούργο και στη Ρουέν, με νεαρούς να ανταλλάσσουν με αστυνομικούς αντικείμενα και δακρυγόνα αντιστοίχως, ενώ στην πρωτεύουσα της Σεν Μαριτίμ, προσήχθησαν επτά πρόσωπα.

Τέλος, σύμφωνα, πάντα με πηγές του AFP, η γαλλική κυβέρνηση είχε αναπτύξει συνολικά 110.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες για τη διασφάλιση της τάξης σε ολόκληρη τη χώρα, πριν και μετά τον τελικό του Μουντιάλ 2018.

Διαβάστε επίσης:

Πηγές φωτογραφιών: EPA, AFP, Twitter