Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Τρία μωρά δίνουν ελπίδα για τους υπό εξαφάνιση ρινόκερους της Ιάβας (video)

Newsbomb

Τρία μωρά ρινόκερων της Ιάβας, οι οποίοι αποτελούν πλέον το πιο σπάνιο είδος στον κόσμο, "αιχμαλωτίστηκαν" από μια κάμερα σε ένα εθνικό πάρκο της Ινδονησίας, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του πάρκου.

Με τα τρία μωρά ανέρχεται σε 60 ο συνολικός αριθμός των ρινόκερων αυτού του είδους, το οποίο θεωρείται το πιο σπάνιο στον κόσμο και απειλείται με εξαφάνιση, πρόσθεσε ο Μοχάμαντ Χαριόνο.

Ένα θηλυκό και δύο αρσενικά ρινοκεράκια, που γεννήθηκαν μάλλον πέρυσι, εντοπίστηκαν τους τελευταίους μήνες στο πάρκο Ούτζουνγκ Κούλον, στο δυτικό τμήμα της Ιάβας.

Τους μικρούς ρινόκερους «συνέλαβαν» κάμερες που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα σε ένα καταφύγιο του πάρκου αυτού, το οποίο βρίσκεται σε ένα από τα πιο σπάνια αυτοφυή δάση που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Ινδονησία. Το εν λόγω δάσος έχει εξάλλου ενταχθεί στον κατάλογο της Unesco με την παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Στις εικόνες από την κάμερα τα τρία μωρά βρίσκονται δίπλα στις μητέρες τους, οι οποίες είναι διαφορετικές, στο καταφύγιο αυτό που δημιουργήθηκε εντός του πάρκου συνολικής έκτασης περίπου 51.000 στρεμμάτων.

Με τα μωρά αυτά, από τα οποία έχουμε εικόνες από τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο, ανήλθε σε 60 ο αριθμός των ρινόκερων της Ιάβας, οι οποίοι ζουν εξάλλου όλοι στο πάρκο Ούτζουνγκ Κούλον, υπογράμμισε ο διευθυντής του.
«Είναι μια εξαιρετική είδηση. Τώρα χρειάζεται απλώς να εγγυηθούμε την προστασία τους», σημείωσε.

Ο αριθμός των ρινόκερων της Ιάβας ανερχόταν στο παρελθόν σε χιλιάδες στην νοτιοανατολική Ασία. Όμως, όπως συνέβη και με άλλα είδη ρινόκερων, ο πληθυσμός τους μειώθηκε σημαντικά λόγω της λαθροθηρίας και της αποψίλωσης των δασών στα οποία ζούσαν. Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (UICN) έχει καταχωρίσει το είδος αυτό ρινόκερων σε αυτά που απειλούνται με εξαφάνιση.

Η λαθροθηρία αποτελεί μια μεγάλη απειλή εν γένει για τους ρινόκερους, καθώς τα κέρατά τους πωλούνται σε εξωφρενικές τιμές στη μαύρη αγορά, λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχουν στην ασιατική παραδοσιακή ιατρική.