Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο σκηνοθέτης του «Ολοκαυτώματος», Κλοντ Λανζμάν (Pics+Vid)

Ευστράτιος Μωραΐτης Ευστράτιος Μωραΐτης

Ο Γάλλος κινηματογραφιστής και συγγραφέας Κλοντ Λανζμάν, σκηνοθέτης της ταινίας "Shoah" (Ολοκαύτωμα), απεβίωσε σήμερα 5 Ιουλίου στην κατοικία του στο Παρίσι σε ηλικία 92 ετών, δήλωσε ο εκδότης του.

«Ο Κλοντ Λανζμάν απεβίωσε σήμερα το πρωί στην κατοικία του. Ήταν πολύ πολύ αδύναμος εδώ και κάποιες ημέρες», δήλωσε εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου Gallimard με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο.

MV5BYjcwNGI1NGYtYjlmMC00NWNhLThiOTMtOGI1YzI2MmYzYTQ3XkEyXkFqcGdeQXVyNDkzNTM2ODg. V1

Ο συγγραφέας διακομίστηκε στο νοσοκομείο Σεντ-Αντουάν του Παρισιού όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Ο θάνατος του κινηματογραφιστή επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου της τελευταίας ταινίας του, "Les quatre soeurs" (Οι τέσσερις αδελφές), που βγήκε στις αίθουσες την Τετάρτη.

lanzmann

Ο σκηνοθέτης του "Shoah", του σπουδαίου ντοκιμαντέρ που είδαν δεκάδες εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο, διετέλεσε επίσης δημοσιογράφος, διευθυντής της πολιτικής, λογοτεχνικής και φιλοσοφικής επιθεώρησης Temps Modernes και συγγραφέας. Ήταν φίλος του Ζαν-Πολ Σαρτρ, και σύντροφος επί επτά χρόνια της Σιμόν ντε Μποβουάρ. Είχε επηρεαστεί πολύ από τον άγριο θάνατο πέρυσι του γιου του Φελίξ «ο οποίος νικήθηκε στα 23 του από έναν ανελέητο καρκίνο».

«Ο θάνατος δεν είναι αυτονόητος. Εγώ δεν είμαι καθόλου υπέρ του θανάτου. Πιστεύω πάντα στη ζωή. Αγαπώ τρελά τη ζωή παρόλο που συχνότατα δεν είναι αστεία», είχε πει πρόσφατα σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Διεκδικούσε για τον εαυτό του τον χαρακτηρισμό του αντιστασιακού και του αγωνιστή για την αλήθεια.

realisateur Claude Lanzmann posela presentation Napalm 21 Festival Cannes 1 1398 967

«Αν είμαι ανένδοτος, είναι σε σχέση με την αλήθεια. Όταν βλέπω τι έχω κάνει στη διάρκεια της ζωής μου, πιστεύω ότι έχω πραγματοποιήσει την αλήθεια. Δεν έχω παίξει με αυτό», είχε δηλώσει, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Ακολουθούν μερικές σημαντικές ημερομηνίες στη ζωή του Κλοντ Λανζμάν όπως τις καταγράφει το Γαλλικό Πρακτορείο:

1925: Γέννηση στις 27 Νοεμβρίου στο Μπουά-Κολόμπ (περιοχή του Παρισιού)
1943: Προσχωρεί στην Αντίσταση κατά της γερμανικής κατοχής
1952: Γίνεται φίλος του Ζαν-Πολ Σαρτρ και της Σιμόν ντε Μποβουάρ, και ζει μια ιστορία έρωτα με τη φεμινίστρια φιλόσοφο έως το 1959
1972: Κυκλοφορεί η πρώτη του ταινία, “Pourquoi Israël” (Γιατί το Ισραήλ)
1985: Κυκλοφορεί το “Shoah”, που χρειάστηκε 12 χρόνια για να γυριστεί. Η ταινία, διάρκειας 9 ωρών και 30 λεπτών, προκαλεί παγκόσμια απήχηση και εξασφαλίζει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων, στη Γαλλία, ένα τιμητικό Σεζάρ, το 1986
1986: Γίνεται διευθυντής της επιθεώρησης “Les temps modernes” (Σύγχρονοι καιροί), που ίδρυσαν ο Σαρτρ και η Μποβουάρ με το τέλος του πολέμου
2009: Κυκλοφορούν τα απομνημονεύματά του, “Le lièvre se Patagonie”, τα οποία υποδέχεται με ενθουσιασμό η κριτική
2013: Τιμητική Χρυσή Άρκτος στην Μπερλινάλε για το σύνολο του έργου του
2013: Κυκλοφορεί η ταινία του “Le dernier des injustes” (Ο τελευταίος των αδίκων)
2018: Στις 5 Ιουλίου, πεθαίνει στο Παρίσι.