ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Φρένο στο bullying με ποινικοποίησή του - Οι ποινές

Κύπρος: Φρένο στο bullying με ποινικοποίησή του - Οι ποινές
Kαθημερινά γίνονται καταγγελίες που αφορούν διαδικτυακό εκφοβισμό ανάμεσα και σε ανηλίκους
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Προς ποινικοποίηση του εκφοβισμού (μπούλινγκ), κινείται η Επιτροπή Νομικών της Βουλής σε συνεργασία με άλλους φορείς, οι οποίοι επί της αρχής, έχουν υπερθεματίσει τον σκοπό της πρότασης νόμου, που έχει κατατεθεί από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Πασιουρτίδη.

Η Επιτροπή συζήτησε χθες για την πρόταση σκοπός της οποίας είναι η ποινικοποίηση του εκφοβισμού, όχι μόνο εντός του σχολικού πλαισίου από ανήλικους, αλλά και σε άλλους χώρους, όπως είναι ο στρατός, τα αθλητικά σωματεία, η οικογένεια και οι χώροι εργασίας.

Ο κ. Πασιουρτίδης αιτιολογώντας την πρόταση που κατέθεσε ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει τον εκφοβισμό ως «μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας» που απλώνεται στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους, στην οικογένεια και γενικότερα στην κοινωνία.

Στόχος είναι να τερματιστεί όχι μόνο το μπούλινγκ μέσα στα σχολεία, το οποίο συνήθως εμφανίζεται από ανήλικους προς ανήλικους, αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους χώρους και δομές, όπου άτομα τα οποία ενδέχεται να έχουν κάποια εξουσία, να ασκούν εκφοβισμό σε άλλους.

Πέραν από τις ποινές που προτείνονται στην πρόταση Πασιουρτίδη, και οι οποίες παρουσιάζονται πιο κάτω, ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια για τερματισμό του φαινομένου αποκτούν και πρόσωπα που γνωρίζουν.

Εξ ου και το ότι στην πρόταση περιλαμβάνεται πρόνοια για τιμωρία και ατόμων που παραλείπουν να προβούν σε καταγγελία για μπούλινγκ σε βάρος ανηλίκων ή προσώπων με σοβαρές διανοητικές ή ψυχικές ανεπάρκειες που περιέρχεται σε γνώση του.

Μάλιστα, επιβαρυντικό ρόλο σε αυτό θα έχουν, σύμφωνα πάντα με την πρόταση, επαγγελματίες όπως εκπαιδευτικοί, λειτουργοί Κοινωνικών Υπηρεσιών ή επαγγελματίες υγείας όπως ψυχίατροι, ιατροί οποιασδήποτε άλλης ειδικότητας, νοσηλευτές, ψυχολόγοι ή άλλοι επαγγελματίες με συναφείς προς το αντικείμενο δραστηριότητες. Μάλιστα, προτείνεται όπως κατά την επιμέτρηση της ποινής δεν θα αποτελεί υπεράσπιση για τους πιο πάνω επαγγελματίες το ότι παρέλειψαν να προβούν σε καταγγελία λόγω του επαγγελματικού τους απορρήτου.

Οι ποινές που προτείνονται στην εν λόγω πρόταση είναι οι ακόλουθες:

  • Πρόσωπο, το οποίο επανειλημμένα προβαίνει σε συμπεριφορά που συνιστά παρενόχληση με σκοπό ή αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ή της υπόληψης του θύματος ή τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού, μειωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος, είναι ένοχο ποινικού αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €5.000 ή σε αμφότερες τις ποινές, νοουμένου ότι η πράξη δεν τιμωρείται αυστηρότερα από τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου εν ισχύ Νόμου.
  • Σε περίπτωση που το πρόσωπο που προβαίνει στην πιο πάνω συμπεριφορά που συνιστά παρενόχληση είναι σε θέση ισχύος έναντι του θύματος, όπως είναι για παράδειγμα η σχέση εργοδότη με εργοδοτούμενο, το πρόσωπο το οποίο προβαίνει στην τοιαύτη συμπεριφορά υπόκειται, σε περίπτωση καταδίκης του, σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €10.000 ή σε αμφότερες τις ποινές, νοουμένου ότι η πράξη αυτή δεν τιμωρείται αυστηρότερα από τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου εν ισχύ Νόμου.
  • Πρόσωπο που παραλείπει να καταγγείλει περίπτωση συμπεριφοράς που συνιστά παρενόχληση σε βάρος ανήλικου προσώπου ή προσώπου με σοβαρές διανοητικές ή ψυχικές ανεπάρκειες που περιέρχεται σε γνώση του, διαπράττει αδίκημα και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα €1.000 ή και στις δύο αυτές ποινές.

Ανησυχητικός ο διαδικτυακός εκφοβισμός

Μπορεί στην πρώτη συζήτηση της πρότασης να έγιναν αναφορές γενικά στον εκφοβισμό σε διάφορους χώρους, ωστόσο απασχόλησε και ο διαδικτυακός εκφοβισμός, ο οποίος λαμβάνει δυστυχώς ανησυχητικές διαστάσεις. Ο υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας, Ανδρέας Αναστασιάδης, ανέφερε ότι καθημερινά γίνονται καταγγελίες που αφορούν διαδικτυακό εκφοβισμό ανάμεσα και σε ανηλίκους, αναφερόμενος μάλιστα σε χθεσινή νέα καταγγελία, κατά την οποία τρεις μαθητές μέσω διαδικτύου, κοροϊδεύουν συμμαθήτριά τους για το σωματότυπό της.

Συγκλίσεις στη φιλοσοφία αλλά…

Στο πλαίσιο της συζήτησης τοποθετήθηκαν πολλοί φορείς, οι οποίοι είδαν με θετικό μάτι την πρόταση νόμου, χαρακτηρίζοντάς την ως πολύ σημαντική και αναγκαία καθώς το φαινόμενο του εκφοβισμού λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, ωστόσο, ζήτησαν περαιτέρω διευκρινίσεις σε κάποια σημεία, εκφράζοντας την ανάγκη να διασαφηνιστούν ζητήματα, συμφωνώντας σε αυτό με την Επίτροπο Νομοθεσίας, η οποία τοποθετήθηκε πρώτη επί της πρότασης νόμου.

Τα σημεία αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με τον ορισμό του μπούλινγκ, το πλαίσιο για το τι είναι εκφοβισμός και τι όχι, για το πώς αποδεικνύεται από την Κατηγορούσα Αρχή η επαναλαμβανόμενη εκφοβιστική συμπεριφορά, καθώς επίσης και το τι γίνεται όσον αφορά στις ποινές φυλάκισης που δεν μπορούν να επιβληθούν σε ανήλικα άτομα. Σημείο για περαιτέρω συζητήσεις είναι και το απόρρητο μεταξύ γιατρών και ασθενών ή δικηγόρων και πελατών.

Ένα ακόμη θέμα το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί, στο πλαίσιο του διαλόγου που άρχισε, είναι και η επικάλυψη νομοθεσιών, καθώς αρκετές σχετικές διατάξεις υπάρχουν ήδη σε σημαντικό αριθμό νομοθεσιών που διέπουν τα σχολεία, τον αθλητισμό καθώς και τους χώρους εργασίας.

ΠΗΓΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ