ΚΥΠΡΟΣ

SOS για μεγάλο σεισμό στην Κύπρο: Τα ρήγματα της Αττάλειας «παίρνουν σβάρνα» την μεγαλόνησο

SOS για μεγάλο σεισμό στην Κύπρο: Τα ρήγματα της Αττάλειας «παίρνουν σβάρνα» την μεγαλόνησο

Κύπρος: Σοβαρή προειδοποίηση από τον γνωστό καθηγητή Naci Görür που προανήγγειλε τεράστιο σεισμό σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη 

Άκρως ανησυχητικό είναι το ντόμινο των σεισμικών προειδοποιήσεων για την περιοχή της Τουρκίας και πέριξ.

Μετά τις αναφορές για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη ο γνωστός Τούρκος καθηγητής Δρ. Naci Görür αναφέρθηκε και στα ρήγματα της Αττάλειας, που όμως μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την Κύπρο.

Προ διμήνου μετά τις πολλαπλές τοποθετήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο ενός ισχυρότατου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος μοιάζει πιο κοντά από ποτέ, ο Τούρκος καθηγητής που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου επανήλθε με νέες δηλώσεις για σεισμό 7 Ρίχτερ-ή και περισσότερο- και στη Σμύρνη.

Τώρα ο Δρ. Naci Görür κάνει νέα πρόβλεψη που αφορά και στην Κύπρο.

«Υπάρχουν τρεις σεισμικές ζώνες που θα επηρεάσουν την Αττάλεια σε έναν σεισμό. Όποιος λέει ότι δεν υπάρχουν σεισμοί δεν γνωρίζει αυτήν την υπόθεση», είπε ο Görür και χρησιμοποίησε τις ακόλουθες εκφράσεις: «Αυτά είναι επικίνδυνα αν έρθει η ώρα. Το πρώτο είναι η ζώνη ρηγμάτων Fethiye-Burdur . Ένας σεισμός που μπορεί να συμβεί εδώ μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές ζημιές σε μια περιοχή με διάμετρο 100 χιλιομέτρων. Το δεύτερο ρήγμα είναι το Beyşehir και το τρίτο είναι το Helen. Η ζώνη ρηγμάτων της Κύπρου βρίσκεται στα νότια της Αττάλειας. Αυτές οι τρεις ζώνες που ανέφερα είναι επί του παρόντος».

Όπως είπε είναι πιθανό οι σεισμοί που σημειώθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου 2023, με επίκεντρο το Καχραμανμαράς, να προκαλέσουν αύξηση σεισμικότητας στην Ελληνοκυπριακή ζώνη. «Όταν έγιναν οι σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου, προειδοποιήσαμε την Κύπρο να είναι προσεκτική. Αυτή η προειδοποίηση εξακολουθεί να ισχύει. Αυτή η τάση συσσωρεύεται σε κάποιο βαθμό και το ρήγμα σπάει εκεί, προκαλώντας σεισμό. Όταν συσσωρεύεται αρκετή ένταση, η φύση λειτουργεί σαν μαθηματικά και ένας σεισμός χτυπά ξαφνικά», είπε.

Οι υποκωφοι ήχοι και η σεισμικότητα στην Τουρκία

Ο ίδιος ο γεωεπιστήμονας Naci r, που ήταν ο πρώτος ο οποίος προειδοποίησε τόσο έντονα για πάρα πολύ ισχυρό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη τόνισε για άλλη μια φορά χθες πως: «Δεν υπάρχει μέρος στην Τουρκία που να είναι ασφαλές από σεισμούς. Κάθε μέρος της Τουρκίας θα δοκιμαστεί από σεισμούς, λίγο πολύ αργά ή γρήγορα» και ζήτησε για πολλοστή φορά λήψη μέτρων.

Αυτό όμως που ανησυχεί ακόμη περισσότερο είναι οι υπόκωφοι ήχοι που ακούστηκαν και μια συγκεκριμένη περιοχή της Τουρκίας. Ο γεωεπιστήμονας ρωτήθηκε και για αυτό.

Συγκεκριμένα απόκοσμοι ήχοι που προέρχονταν από τα έγκατα της γης στην περιοχή του Μπινγκιόλ στην ανατολική Τουρκία προκάλεσαν πανικό στους πολίτες.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανησύχησαν ότι «έρχεται ένας μεγάλος σεισμός». Κάνοντας μια αξιολόγηση σχετικά με το θέμα, ο δρ. Naci Görür,, είπε: «Από όσο μπορώ να μαντέψω, αυτός ο ήχος μοιάζει με την απελευθέρωση αερίου από μια μεγάλη επιφάνεια. Ειδικά σε ζώνες σεισμού, διάφορα αέρια, ειδικά το αέριο ραδονίου, βγαίνουν από το έδαφος».

Οι ήχοι που ακούγονται υπογείως στην περιοχή Σορχάλ του Μπινγκιόλ προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία. Οι πολίτες μοιράστηκαν τον πανικό τους στους λογαριασμούς των social media. Ένας πολίτης που φοβάται έναν μεγάλο σεισμό καλεί τον καθηγητή Naci Görür να πάρει θέση.

Απαντώντας στην ερώτηση που του τέθηκε, ο Δρ. Naci Görür έκανε εκτίμηση για το εάν υπάρχει κίνδυνος σεισμού στην περιοχή. Ο Görür είπε συγκεκριμένα: «Είναι δύσκολο να ανιχνευθεί η αιτία των ήχων που προέρχονται υπογείως στο Σολχάν από απόσταση χωρίς να τους εξετάσουμε».

Ο Görür συνέχισε τη δήλωσή του λέγοντας: «Από όσο υποθέτω, αυτός ο ήχος δεν υποδηλώνει το σπάσιμο ή την τριβή πετρωμάτων βαθιά στο έδαφος. Μοιάζει με την απελευθέρωση αερίου από μια ευρεία επιφάνεια. Ειδικά σε ζώνες σεισμού, διάφορα αέρια, ειδικά ραδόνιο, βγαίνει από το χώμα. Είναι σαν ο ήχος να μοιάζει με την απελευθέρωση αερίου».

Ως αποτέλεσμα των αναφορών, ομάδες της ειδικής υπηρεσίας AFAD ερεύνησαν την περιοχή. Αναφέρθηκε ότι δεν εντοπίστηκε δηλητηριώδες αέριο από τις αρχές.

Σχετικές ειδήσεις