ΚΥΠΡΟΣ

Πρόταση νόμου για τα δημόσια Πανεπιστήμια στην Κύπρο

Πρόταση νόμου για τα δημόσια Πανεπιστήμια στην Κύπρο

Την πρόταση νόμου που κατέθεσαν από κοινού οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος και του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου σε σχέση με τα Διοικητικά Συμβούλια των δημόσιων Πανεπιστημίων εξέτασε η κοινοβουλευτική επιτροπή παιδείας.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Δίπλαρος είπε ότι η πρόταση έχει σκοπό «να διορθώσει κάποιες συγκεκριμένες στρεβλώσεις που υπάρχουν στους νόμους που διέπουν τα συμβούλια των δύο πανεπιστημίων, του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ».

Ανέφερε ότι με βάση την πρόταση, «ο διορισμός των μελών των Συμβουλίων από το Υπουργικό Συμβούλιο όπως επίσης και οι διορισμοί του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Πανεπιστημίου Κύπρου που γίνονται από τον εκάστοτε πρόεδρο της Δημοκρατίας να γίνονται στο διάστημα των έξι μηνών από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας με διάρκεια αντί τριών ετών που ήταν προηγουμένως να είναι 30 μήνες με δικαίωμα επαναδιορισμού για ακόμη 30 μήνες».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε, επίσης, ότι θα πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο που παρατηρείται σήμερα στο ΤΕΠΑΚ, όπου την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ έχουν τα εσωτερικά μέλη του Πανεπιστημίου και όχι τα εξωτερικά με αποτέλεσμα, όπως είπε, να μην γίνεται ο απαιτούμενος έλεγχος και να μην υπάρχει διαφάνεια σε σχέση με τα 40 και πλέον εκατομμύρια ευρώ που δίνονται στο ΤΕΠΑΚ.

Ανέφερε ότι «έχει δικαίωμα ο Κύπριος φορολογούμενος πολίτης - ο οποίος καλείται σχεδόν κάθε χρόνο να καταβάλλει συνολικά και στα δύο πανεπιστήμια πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ - να γνωρίζει ότι αυτά τα χρήματα ξοδεύονται προς την ορθή κατεύθυνση. Έχει δικαίωμα να γνωρίζει που πάνε αυτά τα χρήματα, ποίοι τα διοχετεύουν και την ίδια ώρα να ασκείται ο απαιτούμενος έλεγχος».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ κατήγγειλε ότι η Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ διακινείται με αυτοκίνητο του Πανεπιστημίου και έχει οδηγό ο οποίος αμείβεται με 1200 τον μήνα για να την μεταφέρει από τη Λευκωσία στη Λεμεσό και αντίστροφα, προσθέτοντας ότι «το όχημα στοιχίζει στο ΤΕΠΑΚ 45 χιλιάδες ευρώ το χρόνο».

«Είναι αυτά που προσπαθούμε και θέλουμε μέσα από τις προτάσεις νόμου να εξαλείψουμε», είπε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι, αφού τύχει επεξεργασίας από τη γενική εισαγγελία, τα δύο νομοσχέδια να ψηφιστούν πριν από το κλείσιμο της Βουλής για το καλοκαίρι.

Πηγη icyprus